Mi történik az EU-ban ezen a héten?

A héten Nicolas Sarkozy, a Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország elnöke az Európai Parlament előtt ismerteti a francia elnökség prioritásait. A Bizottság több fontos, az unió polgárainak érdekét szolgáló javaslat beterjesztésére készül. Hosszas vitát követően a hét végén hivatalosan is elindul az EU Mediterrán Unió elnevezésű projektje.

Csúcstalálkozók

A Mediterrán Unió (hivatalos nevén: Barcelonai Folyamat - Mediterrán Unió) létrehozására Franciaország tett javaslatot az elmúlt évben, hogy az EU ezáltal új alapokra helyezze déli szomszédaival való kapcsolatát. Az új szervezet létrehozására hivatalosan a vasárnap (2008. július 13.) Párizsban megrendezendő csúcstalálkozón kerül majd sor. Az EU 27 tagja mellett 17 földközi-tengeri ország vezetője kapott meghívást, ugyanakkor még mindig nem lehet tudni biztosan, mely országok vesznek részt a párizsi csúcstalálkozón.

A hét elején (2008. július 7-9.) Tokióban találkoznak a világ hét legfejlettebb ipari országának (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) valamint Oroszország vezetői. A G8-ak csúcstalálkozójának legfontosabb témái az éghajlatváltozás elleni intézkedések valamint az egekbe szökő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt kialakuló infláció lesznek.

Európai Parlament

A képviselők a héten Strasbourgban tartanak plenáris ülést, ahol számos más ügy mellett napirendre kerül az EU bővítési stratégiájáról készült jelentés, melyet az EP külügyi bizottsága néhány hete fogadott el. A képviselők első olvasatban megvitatják az energiaügyi javaslatcsomagot is, amelynél elsősorban a termelés és a hálózatüzemeltetés szétválasztása körül várhatóak komoly viták. Kedden szavaz a Parlament arról, hogy a légiközlekedést bevonják-e az unió kibocsátás-kereskelmi rendszerébe, és a képviselők döntenek az EU élelmiszer-adalékanyagokat szabályzó javaslatcsomagjáról. Csütörtökön - a Bizottság és a Tanács elnökségének előző napi ülését követően - az EP határozatot fogad el Kínáról és Zimbabwéről.

Ezek mellett vendégekből sem lesz hiány a héten: sorra adják majd egymásnak a kilincset az unió vezetői. Szerdán (2008. július 9.) Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank elnöke részt vesz az Európai Központi Bank éves jelentéséről szóló parlamenti vitában. Csütörtökön pedig (2008. július 10.) a Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy látogat Strasbourgba, ahol az EP plenáris ülésén ismerteti a képviselőkkel a hathónapos francia elnökség prioritásait.

Szombaton - egy nappal a párizsi csúcstalálkozó előtt - Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke részt vesz az Euro-Mediterrán Parlamenti Közgyűlés (EMPA) ülésén

Európai Bizottság

Hétfőn (2008. július 7.) tárgyalja meg a Bizottság azt a javaslatot, mely hozzáadottérték-adót szabályozó uniós irányelv megváltoztatásával lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy meghatározott szektorokban tartósan csökkentsék az áfa-kulcsokat. Aznap fogadja el a Bizottság azt a rendelet is, mely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy egyes, az egész társadalom számára előnyös állami támogatásokat automatikusan, a Bizottság előzetes jóváhagyása nélkül folyósítsanak. A könnyítés például a kisvállalkozóknak nyújtott valamint az oktatásra, a foglalkoztatásra, az innovációra fordított támogatásokra vonatkozik.

Kedden „zöld napot” tart a Bizottság: a közlekedés környezetbarátabbá tételét valamint gyümölcsöknek és a zöldségeknek az iskolai étrendben való nagyobb részesedését előirányzó javaslatokról szavaznak a biztosok. Aznap mutatja be a Bizottság a legszegényebb országok támogatásáról szóló javaslatát is, mely szerint 1 milliárd euróval támogatnák a legszegényebb országok mezőgazdaságát.

Tanács

Hétfőn Cannesban tart informális ülést a Bel- és Igazságügyi Együttműködés Tanácsa, ahol a tagállamok szakminiszterei bevándorlással, szervezett bűnözéssel valamint a rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket vitatnak meg.

Kedden a Gazdasági- és Pénzügyek Tanácsának (ECOFIN) ülésén, Brüsszelben találkoznak a tagállamok gazdasági miniszterei. A tárcavezetők megadják a végső jóváhagyást ahhoz, hogy Szlovákia 2009. január 1-jén bevezethesse az eurót, és egyhangú szavazással döntenek arról is, hogy milyen értéken rögzítsék a szlovák korona árfolyamát.

A hét második felében az unió munka- és szociálisügyi miniszterei is üléseznek. Az informális találkozó napirendjén a Bizottság „megújul szociális menetrendje”, az európai népessége elöregedésének problémája valamint a munkavállalók mobilitásának és biztonságának növelését szolgáló intézkedések szerepelnek.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA