Az Európai Bíróság e heti munkaprogramja keretében tárgyalja a C-173/07 Emirates Airlines, valamint a C-195/08 PPU Rinau ügyeket.

BÍRÓSÁG

Július 10, csütörtök

  • C-173/07 Emirates Airlines

A németországi lakos D. Schenkel az Emirates Airlines légitársaságnál vásárolta meg a Düsseldorf és Manila közötti, oda- és visszaútra szóló repülőjegyét. A visszaút megkezdése előtt kiderült, hogy járatát műszaki problémák miatt törölték, és az eredeti útitervhez képest csak másfél nappal később tudott hazautazni. D. Schenkel a járat törlése miatt 600 euró összegű kártérítést követel a légitársaságtól a légiutasoknak nyújtandó kártalanításról szóló 261/2004/EK rendelet alapján. A légitársaság azonban nem kívánja kifizetni a kért kártérítést, mivel úgy véli, hogy a rendelet szerint, mint Közösségen kívüli légifuvarozó, csak akkor tartozna kártérítési felelősséggel, ha a törölt légijárat indulási pontja az Európai Közösség területén lenne, jelen esetben viszont a repülőgép Manilából indult. Az alapügy felperese szerint a rendelet helyes értelmezése az, hogy az egyszerre foglalt oda- és visszautat egy útnak kell tekinteni, így esetünkben a repülőgép indulási pontja nem Manila, hanem Düsseldorf, tehát a légitársaságnak ki kell fizetnie a kártérítést. Az ügyben eljáró német bíróság azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy az egyszerre foglalt oda- és visszautat egységes repülőútnak kell-e tekinteni.

Sharpston főtanácsnok 2008. március 6-án megtett indítványában úgy vélte, hogy a légitársaság a közösségi jog alapján a jelen esetben nem köteles kártérítést fizetni az utasának, mivel az érintett légitársaság Közösségen kívüli és a kérdéses légijárat indulási pontja is az Európai Közösség területén kívül volt.

Július 11, péntek

  • C-195/08 PPU Rinau

Ezen ügy tárgya egy litván-német házaspár gyermekelhelyezéssel kapcsolatos jogvitája. Inga Rinau ugyanis kapcsolatuk megromlása után férje beleegyezése nélkül Litvániába vitte közös gyermeküket, Luisát. A házasság felbontása után a német bíróságok kötelezték az anyát arra, hogy küldje vissza a gyermeket Németországba. Az eljáró német bíróság a visszaküldés elrendelése során, a szülői felelősségre vonatkozó határozatok elismeréséről szóló közösségi rendelet alapján, olyan igazolást állított ki, amely szerint határozata a Közösség más tagállamaiban is további vizsgálat nélkül elismerendő és végrehajtandó. Inga Rinau viszont a litván bíróságoktól kérte a német bíróság határozata elismerésének megtagadását. Az ügyben eljáró litván legfelsőbb bíróság azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy helyt adhat-e Rinau asszony kérelmének azon az alapon, hogy a német bíróság határozatának meghozatala előtt már a litván bíróságok is elrendelték a gyermek Németországba való visszaküldését, tehát a német bíróság nem tartotta be a gyermek visszavitelével kapcsolatos kérdések eldöntésére a rendeletben előírt eljárást.

Az ügy azért érdemel különös figyelmet, mivel ez az első olyan eset, hogy az Európai Bíróság az idén március 1-jén bevezetett sürgősségi előzetes döntéshozatali eljárással dönt.

A héten tárgyalt további ügyekről…