Az Európai Parlamentben, július 9-én írta alá az EP elnöke és a Tanács képviselője az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo létrehozásáról szóló uniós jogszabályt. A teljes programra 2013-ig 3,4 milliárd euró jut az EU költségvetéséből. A rendelet EP-s témafelelőse Barsiné Pataky Etelka.

Az Európai Parlament 2008. április 23-án, 607 igen, 36 nem, 8 tartózkodó szavazattal fogadta el Barsiné Pataky Etelka (néppárti) jelentését az európai műholdas rádiónavigációs programokról.

Az erről szóló jogszabályt július 9-én Strasbourgban, ünnepélyes körülmények között írta alá Hans-Gert Pöttering EP-elnök, a Tanács részéről pedig Jean-Pierre Jouyet, francia Európa-ügyi miniszter. Az Európai Bizottságot a ceremónián Benita Ferrero-Waldner biztos képviselte. A házelnök a jogszabály elkészítéséért rövid beszédben mondott köszönetet többek között a szlovén elnökségnek és a jelen lévő Barsiné Pataly Etelkának.

Az európai globális navigációs műholdrendszer (GNSS) két programból áll: az Egnos-ból és a Galileóból. Az Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) egy regionális rendszer, amely a GPS-jeleket használja újra és további jelekkel javítja a műholdas navigáció teljesítményét. A Galileo pedig 30 műhold és az ehhez kapcsolódó földi irányító infrastruktúra összessége. A polgári célokra tervezett, és anyagi haszonnal is kecsegtető projekt a tervek szerint alternatívát jelenthet az amerikai GPS-nek és az orosz Glonass-nak is.

A Galileo fejlesztési szakasza során építik meg és lövik fel az első műholdakat, és ekkor hozzák létre az első földi infrastruktúrákat is. Az összes űrbeli és földi infrastruktúra a kiépítési szakaszban készül el. Ez a fázis 2013-ra érhet véget. Ez után következhet a hasznosítási szakasz. A teljes programra 2013-ig 3,4 milliárd eurót szán az EU.