A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség benyújtotta a vádiratot a tokaji pénzszállító kirablásának ügyében – mondta Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő pénteken.

Nyolc ember áll majd bíróság elé: három férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és lőfegyverrel visszaélés bűntettével, további öt embert haszonszerzés végett, emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolással vádolnak. Négy vádlott előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalást – közölte Martossy György.

Hozzátette: az emberölés büntetési tétele 10-15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. A bűnpártolásé öt évig terjedő szabadságvesztés.

Azt is elmondta, hogy az elsőrendű vádlott ötlete alapján, illetve vele közösen a másod- és a harmadrendű vádlottak 2007. március elején tervelték ki annak a pénzszállító autónak a kirablását, amelyen a harmadrendű vádlott is dolgozott. A bűntény napján is ő vezette a pénzszállító autót.

A szóvivő hangsúlyozta: a vádlottak a biztonsági őr megölését is előre eltervezték, az nem a pillanatnyi helyzetből adódott. Megölésére több verziót is kidolgoztak.

Tavaly március 27-én a pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel tévesztve meg társát, hogy “dolgát kell végeznie”. A sofőr kiszállt az autóból és távolabb ment, ekkor a helyszínen elrejtőzött első- és másodrendű vádlottak előjöttek és fegyverrel arra kényszerítették a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból. Ezután egy előre elkészített zsineggel fojtogatták, többször torkon is szúrták. “A sértett bántalmazásával a halállal szükségszerűen együtt járó fájdalmat jelentősen meghaladó szenvedést okoztak a megölt férfinak” – idézte fel a történteket Martossy György.

Mint mondta, ezután a kocsiból kivették a 166 millió forintot és a helyszínről elhajtottak. A negyedrendű vádlottal, – akinek szerepe az volt, hogy a környéken figyelje az esetleges rendőri mozgást – utólag közölték, hogy megölték a biztonsági őrt.

A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezt követően költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet, a vádlottak szüleinek segítségével, a rabolt pénzből vásároltak. Az első- és másodrendű vádlottak szüleit vádolja az ügyészség emberöléssel kapcsolatosan elkövetett bűnpártolás bűntettével. A bűnpártoló szülőket az ügyészség a szabadlábra helyezte – mondta a szóvivő.