Augusztus 31-ig készítik elő az új egészségbiztosítási reform életbe lépéséhez szükséges törvénymódosítások szövegét – írta hétfői számában a Népszava.

A Székely Tamás szakminiszter által előkészített és a kormány által elfogadott koncepció szerint összesen négy törvényt tervez megváltoztatni a tárca. Emellett számos kormányrendelet módosítására is szükség van. Ezeknek az alacsonyabb rendű jogszabályoknak a tervezett változtatásait általában októberig kell elkészíteni a minisztériumnak – írta a napilap.

A tervezetből az kormányrendeletek módosításával megvalósítható, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár belső struktúráját átalakítsák és regionális szervezeteket hozzanak létre – olvasható az újságban.

A kormányrendeleteket saját hatáskörben módosíthatja a kabinet, a törvények megváltoztatásához azonban az Országgyűlés többségének szavazataira van szükség. Ez még dilemmát jelenthet a kisebbségben kormányzó szocialistáknak, mert valamelyik parlamenti párt támogatását őszig meg kell szerezniük terveik végrehajtásához – mutatott rá a Népszava.