Az elmúlt héten újabb két országban Belgiumban és Hollandiában is lezárult a Lisszaboni Szerződés ratifikációs folyamata. Kedden (2008. július 8.) a holland felsőház, míg csütörtökön (2008. július 10.) a flamand törvényhozás is elfogadta a dokumentumot. Ezzel a huszonhét tagállamból már 22-nek a törvényhozása hagyta jóvá az új uniós szerződést.

Hollandiában az alsóház még júniusban elfogadta a szerződést, melyet most a felsőházi képviselők többsége is támogatott. A 75 tagú szenátusban összesen hatvanan (a liberális, kereszténydemokrata és munkáspárti képviselők többsége) szavaztak igennel.

A Lisszaboni Szerződés elődjének számító Alkotmányszerződés három éve éppen a hollandok (és a franciák) ellenállásán bukott el.

Belgiumban az államberendezkedés bonyolultsága miatt a szövetségi törvényhozás két háza mellett a négy közösségnek illetve régiónak is jóvá kellett hagynia a szerződést, melyet így összesen 7 parlamentben kellett megszavazni.

A flamand parlament jóváhagyását Yves Leterme miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is üdvözölte.

Mindkét országban már csak egyetlen aktus hiányzik ahhoz, hogy pont kerüljön a Lisszaboni Szerződés ratifikációjának végére: az uralkodóknak – II. Albert belga királynak és Beatrix holland királynőnek – alá kell írniuk a dokumentumot.