Ma ünnepli a bíróságok napját a bírói szervezet, ez alkalomból idén Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese és Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese adja át a munkájukat hosszú ideje kiválóan végző bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak a Juhász Andor-díjakat.

Július 15-e, a bíróságok napja munkaszüneti nap az igazságszolgáltatásban. Ezen a napon minden bíróság zárva van, az irodák nem tartanak ügyeletet.

A bíróságok napját első alkalommal 2001-ben ünnepelte a bírói szervezet. Az OIT július 15-ét, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.

Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt, egyebek mellett azért, mert először deklarálta a bírói függetlenséget, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak van alávetve.

A Juhász Andor-díjat a Magyar Királyi Kúria egykori elnökének emlékére alapította az OIT a bírók és az igazságügyi alkalmazottak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységének és példamutató életpályájának elismerésére.