Melegfelvonulás - másfél év felfüggesztett börtön hivatalos személy elleni erőszakért

2008.07.17. MTI

Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hivatalos személy elleni erőszak miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön, nem jogerősen egy férfit, aki a melegfelvonuláson macskakővel dobálta a rendőröket.

A bíróság elrendelte, hogy a 4 éves próbaidő alatt a férfi pártfogó felügyelet alatt álljon. Az ítélet szerint a próbaidő alatt a vádlott köteles magát távol tartani olyan tömegrendezvényektől, amelyen a résztvevők száma meghaladja az ötvenet.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, ezért az ítélet nem jogerős.

A bíró indoklásában elmondta, a vádlott - mintegy ötven fős tömeg részeként - felfegyverkezve, csoportosan, társtettesként követte a bűntettet. Legalább három alkalommal dobott követ a rendőrök felé.

Úgy fogalmazott: „A büntetés célja kettős: a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy a vádlott a jövőben elkövessen bármiféle bűncselekményt, illetve annak megelőzése, hogy bárki más elkövessen ilyen, vagy ehhez hasonló (...) bűncselekményt”.

Azt mondta, "tűrhetetlen és tarthatatlan", hogy budapesti rendezvényeket megzavarják és rendőrökre támadnak különböző randalírozó csoportok. „A jogállam kereteit feszítené szét az, hogyha a büntető igazságszolgáltatás nem a törvény legnagyobb szigorával lépne fel az ilyen és ehhez hasonló cselekményekkel szemben” - hangsúlyozta a bíró.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét. A beismerő vallomás nem minősült enyhítő körülménynek, tekintettel a tettenérésére. Látszólagos megbánást csak a dobálását rögzítő felvételek megtekintése után mutatott - jegyezte meg a bíró.

A vádlott a tárgyaláson elmondta, hogy kíváncsiságból ment el a melegfelvonulásra, majd ott csatlakozott az ellentüntetőkhöz. Mint mondta, nem érez indulatot a melegekkel szemben. Bírói kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte, a tüntetésen többször kiabálta, hogy "Mocskos buzik!".

A férfi azzal magyarázta tettét, hogy nyugtatók hatása alatt állt, amelyeket munkahelyi és párkapcsolati problémája miatt szedett.

A tárgyalóteremben lejátszották azokat a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a vádlott több alkalommal követ dob az egyenruhás rendőrök felé.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
GYÜLEKEZÉSI JOG