Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a fogyasztók környezettudatosságának növelését célzó javaslatát. A testület azt szeretné, ha az egyes termékekről könnyebben megállapítható lenne, hogy azok mennyire környezetbarátok.

Az úgynevezett „öko-tervezési irányelv” jelenleg csupán a villamos energiával működő termékekkel szemben támaszt bizonyos minimális környezetvédelmi feltételeket. A javaslat szerint az irányelvet ki kell terjeszteni azokra az árucikkekre is, melyek közvetlenül nem fogyasztanak áramot, ám jelentős hatásuk van az energiafogyasztásra.

Az EU 1992-ben bevezette az „öko-címkézési” rendszert is, mellyel a leginkább környezetbarát a termékeket és szolgáltatásokat jelölik. A rendszer jelenleg 26 termékcsoportra terjed ki a szappanoktól egészen a hotelekig. A Bizottság a rendszert 2015-ig 40-50 termékcsoportra szeretné kiterjeszteni, első sorban az élelmiszeripari termékek bevonásával.

A javaslat nem csak a háztartásokat, de az olyan nagy fogyasztókat is érinti, mint az állami szektor. A Bizottság szeretné elérni, hogy a közeljövőben a tagállamok alakítsanak ki egységes elveket a közbeszerzések során alkalmazott környezetvédelmi szempontok és előírások terén.

Az elképzelések tartalmazzák továbbá az 1995-ben bevezetett Öko-Menedzsment és Ellenőrző Rendszer (EMAS) elterjedésének támogatását a kis- és középvállalkozások között.