Nem valószínű, hogy még ebben a parlamenti ciklusban létrejön az önkormányzati rendőrség – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a hétfői Népszavának.

Bár érezhető egy erős igény társadalmi, illetve várospolitikai szinten a fokozott közterületi biztonságra, mégsem valószínű, hogy még ebben a ciklusban létrejöhet az önkormányzati vagy másképp a közösségi rendőrség – mondta a lapnak az “Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos.

Kondorosi Ferenc szerint ugyan 1990 óta gondolkodnak egy, a rendőrség mellett működő, közbiztonsági feladatokat ellátó új szervezet létrehozásán, ám vélhetően ezúttal sem jut konszenzusra a politika. A megvalósításhoz ugyanis több kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabályt is módosítani kell, ilyen megegyezésre pedig kevés az esély – tette hozzá.

Kondorosi Ferenc nem tartaná hatékonynak, hogy szükségből egyfajta “minimálprogramot” valósítsanak meg, csupán az egyszerű többséget igénylő közterület-felügyeletről szóló törvény módosításával – írta a Népszava.