Közel száz évig fogják védeni az előadóművészek szerzői jogait az EU-ban, legalábbis abban az esetben, ha a tagállamok és az Európai Parlament képviselői is rábólintanak a Bizottság most ismertetett javaslataira.

A jelenlegi 50-ről 95 évre emelnék az európai előadóművészek szerzői jogi védelmét – derül ki abból az irányelvtervezetből, melyet a múlt héten ismertetett az Európai Bizottság. Az új jogszabály kettős célt követ: miközben az előadóművészek szerzői jogi védelmét összhangba hozná a zeneszerzőkével, addig ezzel egyidejűleg ugyanazt a védelmet kívánja meghonosítani Európában, mint ami az Egyesült Államokban és Kanadában van hatályban.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a művészeket 95 évi jogvédelem illeti meg, a zenei piac értéke 12 milliárd dollárra rúg. Miközben Amerikában a külföldi zenészek piaci részaránya nem éri el az 5 százalékot, Európában az amerikai zenészek részaránya meghaladja a 40 százalékot. A Bizottság abban bízik, hogy az amerikai mintát követve Európa képessé válhat saját zenei ágazata hathatósabb támogatására.