Továbbra is szankciókra van szükség, hogy fiatalok ne vehessenek alkoholt, cigarettát

2008.07.22. MTI

A gyakori ellenőrzés és a súlyosbodó bírságok ellenére továbbra is könnyedén tudnak fiatalkorúak alkoholt, dohányárut vásárolni az üzletekben, sokszor az eladók segítségével, ezért hatékonyabb szankciókra van szükség - állapította meg az állampolgári jogok biztosának kérésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke.

Szabó Máté annak kapcsán kért tájékoztatást a tavasszal tartott ellenőrzési akciókról, mert a hírek szerint minden második próbavásárlásnál kiszolgálták a fiatalkorúakat szeszesitallal, dohányáruval.

Az országgyűlési biztos a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnökétől kapott tájékoztatást hétfőn közölte: a fiatalkorúak minden különösebb nehézség nélkül hozzájuthatnak alkoholos italhoz, cigarettához, és az egyre szigorodó büntetéseknek sincs visszatartó erejük.

A kereskedők és vendéglátósok közül sokan nem vesznek tudomást a vásárló életkoráról. Előfordult az is, hogy akadt az üzletben egy "jószándékú felnőtt", biztonsági őr, vagy maga az üzletvezető, aki megvette a fiatalkorúnak a dohányterméket, esetleg a szeszes italt - írta a Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke az ombudsmannak küldött tájékoztatójában.

Az eladók a forgalom és a bevétel növelése, illetve az esetleges konfliktus elkerülésével védekeznek - fűzte hozzá, megjegyezve, egyre több helyen kérik el az ilyen termékeket vásárlók személyigazolványát.

A törvényi tilalom betartása nem tehető függővé a forgalmazó alkalmazottjának élettapasztalatától, illetve a vásárló testi fejlettségétől és magatartásától” – utalt a fogyasztóvédelem vezetője a Legfelsőbb Bíróság korábbi döntésére.

Bár a szankciók tavaly nyár óta szigorúbbak, de az eljáró hatóság a fogyasztóvédelmi bírság kiszabásán túl legfeljebb egy évre tilthatja meg, hogy alkoholt-dohányárut forgalmazzanak ott, ahol ilyesmivel kiszolgálták a fiatalkorúakat. Az ismételt jogsértés akár azzal is járhat, hogy – tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre - ideiglenesen bezáratják az üzletet. Ilyenre már 2007-ben is többször volt példa - írta a hatóság elnöke az ombudsmannak, akinek véleménye szerint "össztársadalmi kérdésről van szó", ezért fontosnak tartja a családi, iskolai nevelést és példamutatást.

E mellett továbbra is szükségesnek tartja, hogy a hatóságok hatékonyabban kényszerítsék ki a gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartását.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
OMBUDSMAN
NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG