Az EU-s állampolgárok uniós állampolgársággal nem rendelkező házastársai akkor is szabadon mozoghatnak és szabadon letelepedhetnek bármely tagállamban, ha korábban nem tartózkodtak jogszerűen valamely tagország területén – mondta ki az Európai Bíróság.

Az EU-n kívüli országok állampolgárai számára, ha valamely EU-állampolgár családtagjának minősülnek, nem lehet a közösségen belüli jogszerű tartózkodást feltételül előírni a családtagjával való együttléthez – szögezte le július 25-én közzétett ítéletében az Európai Bíróság.

Az EU-polgárok szabad mozgásáról szóló 2004/38/EK irányelv értelmében minden uniós polgárnak joga van szabadon mozogni és letelepedni bármely tagállamban munkavállalóként, diákként vagy ilyen jogviszony nélkül is, ha van átfogó egészségbiztosítása és kellő anyagi háttere ahhoz, hogy ne váljok tehertétellé az adott állam társadalombiztosítási rendszere számára. Az EU-polgárok családtagjai számára az irányelv megadja azt a jogot, hogy az adott uniós polgárral együtt szabadon mozogjanak és letelepedjenek bármely tagállamban. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy akkor léphetnek be egy tagállam területére, ha van beutazási vízumuk vagy valamely tagállam által kiállított tartózkodási engedélyük.