Fizetne-e bombaügyben a biztosító?

2008.07.30. MTI

A IX. kerületben talált és kedden kora este hatástalanított kéttonnás bomba komoly kérdéseket vet fel a biztosítási piacon - írta szerdán a Napi Gazdaság.

Eltérő véleményen vannak a biztosítótársaságok a tekintetben, mi történne akkor, ha második világháborús bomba okozna sérüléseket - olvasható a lapban.

Az Allianz Hungária és az Union Biztosító szerint az otthonbiztosítások fedezetei között szerepel a robbanás is, tehát a biztosítás feltételei szerint egy meglévő otthonbiztosításra ilyen esetben is téríteniük kell a társaságoknak. A társaságok álláspontja szerint ebben az esetben aktív háborús cselekménnyel nem hozható összefüggésbe a bombarobbanás, így a háború nem szerepelhet mint kizáró ok. A cégek így mind a személyi, mid a vagyoni károkat megtérítenék a biztosítási szerződésben szereplő értékig - írta a Napi Gazdaság.

A K és H Biztosítónál másképpen vélekednek, úgy gondolják a káresemények között szerepel többek között a robbanás is, ez azonban a társaság szerint jóval hétköznapibb károkra vonatkozik. A cég szerint így igazából biztosítási eseménynek csak a robbanás következtében fellépő egyéb károkat - például tűz- vagy üvegkárokat - kell tekinteni, amit a biztosítóknak meg kell téríteniük.

A társaságnál ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hazai biztosítási gyakorlat szerint ha ilyen rendkívüli és a lakosság nagy tömegét érintő káreseményről van szó, a biztosítók egyedi eljárást alkalmaznak és még akkor is térítenek - legalább részben - ha a biztosítási szerződés szerint biztosítási esemény nem következett be - olvasható a lapban.

  • kapcsolódó anyagok
BIZTOSÍTÁS