Pert nyert a mentőszakszervezet

2008.07.30. MTI

Összesen több mint félmilliárd forintot kénytelen kifizetni hétezer dolgozójának az Országos Mentőszolgálat, miután négy év pereskedést követően a Legfelsőbb Bíróság jogerősen igazat adott a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének - írta szerdán a Magyar Hírlap.

Toma Lajos, a reprezentatív szakszervezet elnöke a lapnak elmondta, hogy kedden tárgyalt az Országos Mentőszolgálat vezetőivel az elmaradt juttatások kifizetésének lehetőségéről, és azt a választ kapta, hogy "jelenleg nem látják a forrást a bírósági ítélet végrehajtásához, de keresik a megoldást".

A szakszervezet azután fordult bírósághoz, hogy a Takács István által vezetett OMSZ 2004-ben jogellenes módon, azonnali hatállyal, egyoldalúan felbontotta a közalkalmazottak úgynevezett kollektív szerződés hatályú megállapodásait. Ennek következtében a dolgozók olyan juttatásoktól estek el, mint a hűségjutalom, a nyugdíjba vonulási jutalom, a balesetmentes közlekedésért járó jutalom, a bankszámla-költségtérítés és a mosatási költségtérítés - olvasható a Magyar Hírlapban.

Miután a bíróság érvényesnek nyilvánította a jogszerűtlenül felbontott megállapodásokat, öt évre visszamenőleg kell kifizetnie az OMSZ-nek a dolgozók megvont járandóságait, amelyek kifizetéséhez Toma Lajos szerint költségvetési többletforrásra lesz szüksége a szolgálatnak - írta a lap.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS