Az Amnesty International aktivistái kedden demonstrációt és aláírásgyűjtő akciót szerveztek a fővárosban, hogy még az olimpiai játékok kezdete előtt felhívják a figyelmet a Kínában szerintük zajló emberi jogi jogsértésekre.

Az akció célja, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét arra, hogy Kína szerintük nem tett eleget azoknak az emberi jogokkal kapcsolatos ígéreteknek, amelyeket azért hangoztatott, hogy megkaphassa az olimpiai játékok szervezési jogát. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az olimpiai építkezések miatt Pekingben kényszerkitelepítések zajlanak – mondta Sebály Bernadett, a szervezet magyarországi szóvivője.

Az aláírásgyűjtéssel azt akarják elérni, hogy a kínai hatóságokra gyakorolt nyomás eredményeként engedjenek szabadon egy négy éve bebörtönzött kínai férfit, akit azért zártak be, mert nyíltan tiltakozott házának és éttermének kártérítés nélküli lerombolása ellen. A férfi múlt szombaton szabadult volna, de a hatóság október elsejéig meghosszabbította büntetését. A szervezet szerint ennek az az oka, hogy a férfi ne hallathassa a hangját a játékok alatt.

Sebály Bernadett elmondta: az Amnesty International nemcsak a férfi kiszabadításáért küzd, hanem más fogvatartottakért is, akiket szintén azért börtönöztek be, mert felemelték hangjukat a Kínában zajló jogsértések miatt.

Kína korábban ígéretet tett arra, hogy változtatni fog az emberi jogok helyzetén, így nyilatkozott az olimpiai szervezőbizottság alelnöke és a pekingi polgármester is – emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: ez az ígéret tárgyalási alapot jelentett a rendezési jog megszerzéséhez és számon kell kérni.

A jogvédők szeretnék elérni, ha az országban töröljék el a halálbüntetést, szüntessék meg a kényszermunkatáborokat és a sajtócenzúrát, valamint hogy bocsássák szabadon a bebörtönzött jogvédőket.

Az akció nemzetközi összefogás része, több országban gyűjtenek aláírásokat, a petíciót pedig eljuttatják a kínai hatóságoknak. A magyar aktivistáknak kora estig 100-150 aláírást sikerült összegyűjteniük az Oktogonnál. A szóvivő szerint a szervezetnek az ehhez hasonló akciókkal már kétezer embert sikerült kiszabadítaniuk.