„A gyermekek védelemhez fűződő joga” – ez a címe annak a pályázatnak, amelyet ma, 2008. július 31-én hirdetett meg Jacques Barrot, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős alelnöke. A 10–18 éves európai gyermekeket és fiatalokat plakátkészítésre hívják fel a gyermekek Európai Unión belüli védelméhez fűződő joga kapcsán. A pályázat célja, hogy Európa ifjú polgárai jobban megismerjék e jogukat, és hatékonyabban kiállhassanak mellette.

„Az Európai Uniónak és tagállamainak közös célja, hogy biztosítsák és jobban megismertessék a gyermekek jogait, különös tekintettel a védelemhez fűződő jogukra, amely az Európai Unióban élő valamennyi gyermeket és fiatalt és megillet” – fogalmazott Jacques Barrot alelnök. – „A fiatalok számára alapvető európai érték megerősítését jelenti, hogy kimondhatják: JOGOM VAN A VÉDELEMHEZ!, és hogy ténylegesen meghallgatják őket” – folytatta az alelnök, majd hozzátette: ezért ma azt javaslom a fiataloknak, hogy e pályázat keretében dolgozzák fel csapatokban a védelemhez fűződő jog témáját, hogy jobban megismerjék ezt a jogot, és hatékonyabban tudjanak élni vele.”

Tehát a pályázaton részt vevő fiataloknak egy olyan plakátot kell készíteniük, amely a saját védelmükhöz fűződő jogot mutatja be az Európai Unióban. A résztvevők életkoruk szerint két kategóriában indulhatnak (10–14 és 15–18 év között), és egy csapatnak legalább négy főből kell állnia.

A műveket először nemzeti szinten vetik előzetes válogatás alá, és korcsoportonként a három-három legjobb pályamű készítőit meghívják november 20-án „a gyermekek jogainak nemzetközi napja” alkalmából rendezendő országos díjátadó ünnepségre.

Minden ország három-három legjobb pályaműve ezután európai szintű második válogatáson vesz részt. A két életkori kategória három-három legsikeresebb csapatát december 7. és 9. között Brüsszelben látják vendégül, ahol a gyermekek felfedezhetik a várost és az európai intézményeket, valamint részt vehetnek a Barrot alelnök vezetésével tartandó európai szintű díjátadó ünnepségen.

A legjobban sikerült plakátokat a Bizottság tagállami képviseleteinek honlapján, valamint az Európa-szerveren teszik közzé. A nyertes pályaműveket később felhasználhatják olyan európai kampányokban, amelyek célja a gyermekek jogainak – köztük a védelemhez való jog – védelmezése.

Ez a kezdeményezés annál inkább aktuális, mert igazodik a minden jog védelmére irányuló bizottsági politikához, és a Bizottság azon törekvéséhez, hogy ezt az elvet valamennyi belső és külső politikájába beépítse.

További információk a www.eurojeune.eu internetes címen találhatók, ahonnan a pályázat honlapja elérhető.

Ez az új pályázat két korábbi pályázat nyomába lép: az első 2006-ban került megrendezésre a gyermekek általános jogainak megerősítésére, a második pedig 2007-ben a hátrányos megkülönböztetés felszámolására. A „HIRDESD A JOGAIDAT!” mottó 2006-ban Unió-szerte több mint kétezer, a „MINDENKI A DISZKRIMINÁCIÓ ELLEN!” 2007-ben pedig több mint hatezer csapatot indított arra, hogy plakátot készítsen a gyermekek jogairól, illetve a diszkriminációellenességről. A legjobb pályaművek, amelyek szintén felhasználhatóak a jövőbeli európai kampányok során, a következő internetes honlapon tekinthetők meg: http://ec.europa.eu/…fault_fr.htm .