A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok – mint minősítők – megvizsgálják, feloldható-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által kért országgyűlési bizottsági jelentések titkos minősítése – közölte a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája pénteken.

A jogvédő szervezet még csütörtökön tudatta, hogy pert indít a polgári titkosszolgálatok jelentéseinek nyilvánossága érdekében. Közleményükben felidézték, a TASZ 2008 áprilisában és júniusában a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztertől, a honvédelmi minisztertől és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökétől kérte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok általános tevékenységéről szóló tájékoztatókat közérdekű adatként adják ki.

A honvédelmi miniszter másodszorra eleget tett a kérésnek, a többi tájékoztató nyilvánosságáért pert indít a TASZ – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy “a nemzetbiztonsági szolgálatok az ország szuverenitásának és alkotmányos rendjének védelmében rendkívül erős jogkorlátozó jogosítványokkal rendelkeznek”, azonban a nyilvánosság – a szervezetek jellegéből adódóan – alig szerezhet arról tudomást arról, hogy milyen munkát végeznek és a gyakorlatban hogyan élnek jogosítványaikkal.

“A TASZ úgy véli, hogy a szolgálatok munkájának veszélyeztetése nélkül minden állampolgárnak joga van megismerni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára készített tájékoztatókat” – írták.

Simicskó István, a bizottság elnöke azzal hárította el a TASZ adatigénylését, hogy a titkosságot csak az illetékes minősítők oldhatják fel. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter a TASZ közlése szerint elutasította a megkeresést. Így válaszolt először Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki később felülvizsgálta álláspontját és a meg nem ismerhető adatok kitakarásával kiadta a tájékoztatókat.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája közölte: “a minősítők felülvizsgálják, illetve áttekintik a szóban forgó iratokat, annak megállapítására, hogy azok egyes elemei esetében feloldható-e a minősítés”.