Felülvizsgálják a TASZ által kért jelentések minősítését

2008.08. 1. MTI

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok - mint minősítők - megvizsgálják, feloldható-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által kért országgyűlési bizottsági jelentések titkos minősítése - közölte a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája pénteken.

A jogvédő szervezet még csütörtökön tudatta, hogy pert indít a polgári titkosszolgálatok jelentéseinek nyilvánossága érdekében. Közleményükben felidézték, a TASZ 2008 áprilisában és júniusában a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztertől, a honvédelmi minisztertől és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökétől kérte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok általános tevékenységéről szóló tájékoztatókat közérdekű adatként adják ki.

A honvédelmi miniszter másodszorra eleget tett a kérésnek, a többi tájékoztató nyilvánosságáért pert indít a TASZ - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "a nemzetbiztonsági szolgálatok az ország szuverenitásának és alkotmányos rendjének védelmében rendkívül erős jogkorlátozó jogosítványokkal rendelkeznek", azonban a nyilvánosság - a szervezetek jellegéből adódóan - alig szerezhet arról tudomást arról, hogy milyen munkát végeznek és a gyakorlatban hogyan élnek jogosítványaikkal.

"A TASZ úgy véli, hogy a szolgálatok munkájának veszélyeztetése nélkül minden állampolgárnak joga van megismerni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára készített tájékoztatókat" - írták.

Simicskó István, a bizottság elnöke azzal hárította el a TASZ adatigénylését, hogy a titkosságot csak az illetékes minősítők oldhatják fel. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter a TASZ közlése szerint elutasította a megkeresést. Így válaszolt először Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki később felülvizsgálta álláspontját és a meg nem ismerhető adatok kitakarásával kiadta a tájékoztatókat.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája közölte: "a minősítők felülvizsgálják, illetve áttekintik a szóban forgó iratokat, annak megállapítására, hogy azok egyes elemei esetében feloldható-e a minősítés".

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
KORMÁNYZAT
TASZ