Az Európai Bizottság lezárta az EK-Szerződés állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében a legnagyobb magyar acélgyártó vállalkozás, a Donbass/Duferco csoport részét képező Dunaferr részére adókedvezmény formájában nyújtott beruházási támogatás kapcsán 2008 áprilisában indított mélyreható vizsgálatot (lásd IP/08/595). Miután a magyar hatóságok arról tájékoztatták a Bizottságot, hogy a Dunaferr már nem jogosult a támogatásra, és támogatás kifizetésére eddig még nem került sor, a vizsgálat tárgytalanná vált.

2008. április 16-án a Bizottság mélyreható vizsgálatot indított (lásd IP/08/595), mivel komoly kétségei voltak afelől, hogy a Dunaferr számára nyújtott támogatás tiszteletben tartja a nagyberuházási projektek regionális támogatásának több ágazatot érintő, 2002. évi európai uniós keretrendszerében (lásd IP/02/242) foglaltakat. Utóbbi értelmében tilos az acélipari beruházási projektek támogatása az ágazat strukturális problémái miatt.

Mindazonáltal a vizsgálat során a Bizottság tájékoztatást kapott Magyarországtól, miszerint a Dunaferr úgy határozott, hogy nem veszi igénybe az adókedvezményt, és visszavonta a nemzeti hatóságokhoz benyújtott kérelmét. Tekintettel arra, hogy a Dunaferr az adókedvezményből csak 2009-től kezdődően részesült volna, eddig még nem fizettek ki támogatást.

Következésképpen a Bizottság lezárta a tárgytalanná vált vizsgálati eljárást.