Számos telekommunikációs, internet- és tartalomszolgáltató nagyvállalat – mint például a British Phonographic Industry, a Virgin Media, a BSkyB, az Orange -, valamint a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation), továbbá a brit versenyhivatal és a kormány memorandumot írtak alá a napokban, melyben önkorlátozó magatartásra szánják el magukat az illegális file-cserélések csökkentése érdekében – adta hírül az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA).

A memorandum aláírói egyetértenek abban, hogy 2-3 éven belül jelentősen csökkenteni kell a P2P file-megosztásokból adódó jogsértések számát, illetve változtatni kell a jogsértéssel kapcsolatos közgondolkodáson.

A memorandum öt alapelvet fogalmaz meg, melyek kidolgozása és betartása nagyban hozzájárulhat a helyzet javításához.

  • Ezek közül az első, egy összehangolt iparági megoldás kidolgozásának fontossága.
  • A második alapelv értelmében az aláírók együtt dolgoznak majd a fogyasztók oktatásán, hogy egyre többen megértsék, a kreatív alkotás érték, és az érték illegális megosztása helytelen.
  • A harmadik pont hangsúlyozza a felhasználóbarát on-line tartalomszolgáltatás további fejlesztését, az előfizetői vagy on-demand lehetőségek számának növelését, mely legális alternatívát kínálhat a jogsértő letöltő-oldalakkal szemben.
  • Az aláírók közös akarata továbbá egy olyan jelzőrendszer kidolgozása, melynek segítségével az internet szolgáltató cégeket értesíteni tudják, amennyiben illegális használat történt rajtuk keresztül.
  • Végül, az ötödik alapelv értelmében a versenyhivatal megbeszélésre hívja az aláírókat, melynek témája az ismételt jogsértések elleni hatékony küzdelem eszközrendszerének kidolgozása.

Az aláírók továbbá meghatároztak egy öt pontból álló gyakorlati kód-rendszert, mely tartalmazza azt, hogy mi tekinthető bizonyítéknak, hogyan kell fellépni, ha jogsértés gyanúja merül fel, mi a teendő az ismételt, jogsértő bűncselekmények elkövetőivel szemben, a jogsértő file-cserélés következtében keletkezett károk megtérítésének szabályozását valamint a fellebbezés menetét. A kódok elfogadásához a Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges.

Az aláírók megegyeztek abban, hogy a memorandumban foglaltakban való részvétel lehetőség, ám nem kötelező a tartalomszolgáltatók és jogtulajdonosok számára.