Az ír kormány továbbra is keresi a lehetséges kiutat a júniusi népszavazás miatt kialakult helyzetből. A legújabb elképzelések szerint 2009 végén újra urnák elé szólítanák a zöld sziget lakóit, közvélemény-kutatási adatok szerint azonban az írek többsége ellenzi a referendum megismétlését.

Brian Cowen miniszterelnöknek most egy olyan megoldást kell találnia, ami az írek és Brüsszel számára egyaránt elfogadható.

Sajtóértesülések szerint egy 2009 szeptemberében vagy októberében tartandó megismételt népszavazás is szerepel a kormány opciói között. Ekkorra kiegészítenék a Lisszaboni Szerződést úgy, hogy egyes érzékeny kérdéseket – katonai semlegesség, terhesség-megszakítás, adózás – az írek számára megnyugtatóan rendeznék. Ezzel a forgatókönyvvel azonban a szerződés csak a 2009 júniusában megrendezendő európai parlamenti választásokat, és az új Európai Bizottság 2009 novemberében esedékes megalakulását követően léphetne csak hatályba.

Az ír kormány egyelőre még nem készített konkrét menetrendet, és az októberi uniós csúcstalálkozóra is csak egy előzetes jelentést készülnek benyújtani.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az írek 71 százaléka ellenzi a megismételt népszavazást, melyen a megkérdezettek 62 százaléka voksolna nemmel.