Megérkezett Magyarországra két albán származású férfi DNS-mintája, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda a Fenyő-gyilkosság ügyében, jogsegélyben kért a szerb hatóságoktól. A mintákat igazságügyi szakértők vetik össze a tíz évvel ezelőtti merénylet helyszínén talált nyomokkal.

Már a magyar igazságügyi szakértők vizsgálják az albán származású, 38 éves Abdidziki R. és a 45 éves Jocic S. DNS-mintáit, amelyeket a napokban kapott meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a szerb hatóságoktól – értesült a Magyar Hírlap.

Az iroda a Fenyő-gyilkosság ügyében kérte tavaly déli szomszédunk társszervét, hogy a két szerb állampolgárságú férfi mintáit küldje el, mert erős a gyanú, közük lehet a tíz évvel ezelőtti merénylethez. A nyomozást a rendőrség felfüggesztette ugyan, de ha a minták közül valamelyik mégis megtalálható a fővárosi Margit körúton talált nyomok között, új lendületet kaphatna a vizsgálat.

Az NNI életvédelmi osztályának vezetője, Deme Tamás őrnagy elmondta, hogy a vizsgálatot formai okokból újra elrendelték, de a szakértői vizsgálat eredményétől függően folytatják. Más nyomozati cselekményt az ügyben most nem végeznek. A két albán férfi szerepéről Deme Tamás elmondta, már 2004 óta a rendőrség látókörében vannak, de azon kívül, hogy valamilyen szinten közük lehet a gyilkossághoz, többet nem tudnak.

A szerb legfőbb ügyész február 5-i magyarországi látogatásakor hivatalosan is átnyújtotta a magyar hatóságoknak a Fenyő-gyilkosság ügyében kért három jogsegély egyikét, amely az elkövetőnek vélt albán származású szerb állampolgár, Sefedini Gzim mintáit tartalmazta. A férfitól tavaly nyáron, a szerb és a magyar rendőrség szokásos határtalálkozóján az NNI munkatársai már kaptak mintát, de arról a szakértő megállapította, hogy nem azonos a helyszínen talált DNS-mintákkal.

Februárban azonban az NNI dokumentáltan Sefedini Gzim DNS-profiljára tett szert, az igazságügyi hemogenetikus szakértő azonban megállapította: az nem azonos a gyilkosság helyszínén talált nyomokkal. Az NNI három éve azonosította Sefedini Gzimet.

A férfi legalább öt néven is ismert volt, s időbe telt míg végül sikerült azonosítani s fényképet is beszerezni róla. Az eljárásban több, Magyarországon élő albán származású bűnözőt is kihallgattak, és mintát vettek tőlük. Mivel Sefedinire Magyarországon nem bukkantak rá, két éve januárban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az intézkedés nem vezetett eredményre. Később kiderült, az albán származású férfi Koszovó egy külvilágtól elzárt területén élt. Vele együtt szeretné a rendőrség meghallgatni a Sefedini köreihez tartozó Abdidziki R.-t, illetve Jocic S.-t.

Ismeretes, 1998. február 11-én, délután öt óra körül a budai Margit utcában három férfi várakozott egy Mitsubishiben. Egész nap figyelték Fenyő János médiavállalkozót, s amikor Mercedese a kocsijukhoz ért, egyikük kiszállt, és közvetlen közelről több mint tíz lövést adott le rá. Az üzletember azonnal meghalt. A tettes ezután egy autó alá dobta a fegyverét, behajította kabátját egy kapualjba, és gyalog elmenekülve eltűnt a zsúfolt budai utcán.