Az osztrák hatóságok egyelőre nem küldtek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) megkeresést annak a férfinek az ügyében, aki azt állítja magáról, hogy a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic testőre volt a délszláv háború idején – mondta el a BÁH szóvivője csütörtökön.

Daragó Réka hangsúlyozta, hogy a BÁH a Dublini Rendeletek alapján – amely a menekültügyi eljárás lefolytatásáért felelős tagállam meghatározásáról szól – folyamatosan vesz át külföldieket az osztrák hatóságoktól. Hozzáfűzte azt is, hogy az elmúlt két hétben szerb állampolgár átadása, illetve átvétele nem volt.

Hivatalos források csütörtökön erősítették meg az APA osztrák hírügynökség értesülését, miszerint Magyarországra toloncolnak az osztrák hatóságok egy szerb férfit, aki azt állítja magáról, hogy Radovan Karadzic testőre volt a délszláv háborúk idején. A Salzburger Nachrichten című osztrák helyi lap Branco M. néven említette a férfit.

A 43 éves férfit, aki korábban Magyarországon menedékjogért folyamodott, kitiltották Ausztriából – mondta Burghard Vouk, a salzburgi tartományi rendőr-főkapitányság munkatársa.

“Még nem tudtunk meggyőződni róla, hogy valóban Karadzic egykori testőréről van-e szó” – tette hozzá. Ennek a ténynek azonban – folytatta – nincs jelentősége az osztrák idegenrendészeti eljárás szempontjából, mivel Ausztriában tartózkodási tilalom alatt áll.

A férfi maga jelentkezett az osztrák hatóságoknál három nappal a háborús bűnökkel vádolt Karadzic elfogása után, és védelmet kért tőlük. Állítása szerint Magyarországon rálőttek, ezért veszélyben érzi az életét. Az osztrák rendvédelmi szervek azonban kételkednek a férfinak ebben az állításában.

A salzburgi hatóságok mindenesetre értesítették az ügyről a hágai Nemzetközi Törvényszéket arra az esetre, ha szükség volna az illető tanúvallomására a Karadzic elleni perben. A jelenleg idegenrendészeti eljárás alatt álló, őrizetben lévő férfi azt is mondta, hogy egy alkalommal már tanúskodott a törvényszék előtt, de egyelőre ezt az állítását sem tudták igazolni.

Magyarországra szállításának időpontját még nem tűzték ki.