A jelenleginél szigorúbb büntetéssel riasztaná el a drogfogyasztástól a fiatalokat a Kisgazda Ifjúsági Tagozat – közölte Chladek Tibor, a tagozat elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A tagozat kedden létrehozta a Drogmentes Magyarországért Chartát, amelyben kezdeményezi, hogy a “kábítószerrel kapcsolatos jogszabályok az elvont elvek helyett a hétköznapi valósághoz alkalmazkodjanak”. A chartában azt írják: az a szemlélet, amely a kábítószer-fogyasztóval szemben semmilyen szankcióval nem él, alkalmatlan arra, hogy a fogyasztást visszaszorítsa.

Chladek Tibor közölte: a büntetés erejének csökkentése azt eredményezi, hogy egyre több drogfogyasztó lesz, ezért ők azt javasolják, kemény büntetés kilátásba helyezésével rettentsék el a fogyasztókat.

Véleménye szerint a múlt héten kábítószer-fogyasztás miatt meghalt fiatalok és a Magyarországon hatályos, “szélsőségesen liberális drogpolitika” között szoros összefüggés van.

Arra a kérdésre, milyen konkrét büntetési tételekkel szankcionálnák a drogfogyasztást, a Kisgazda Polgári Egyesület ifjúsági tagozatának elnöke úgy válaszolt, hogy ezeknek a kialakítását a jogalkotókra bízzák.