A 27 000 lakosú autonóm finn szigetcsoport, a zömében svéd nyelvű Aland komoly fejfájást okoz az északi ország kormányának, hiszen csak speciális engedmények fejében hajlandó hozzájárulni a Lisszaboni Szerződés ratifikációjához.

A sziget(csoport) vezetése többek közt igényt tart egy EP-képviselői helyre, valamint részt kíván venni a Miniszterek Tanácsának munkájában, ahol a szubszidiaritás elvének érvényesülését ellenőriznék.

A szigetekért felelős finn miniszter, Astrid Thors hétfői alandi látogatását követően reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül mindkét fél számára elfogadható megoldást találni a problémára.

„A szerződés ratifikációja Aland beleegyezése nélkül is lehetséges, ám ez politikailag tisztázatlan helyzetet teremtene” – tette hozzá Thors.

A Balti-tenger bejáratánál található szigetek speciális helyzetét Finnország csatlakozási szerződése is rögzíti. Eszerint a közvetett adók tekintetében az EU harmadik országként kezeli Alandot. Speciális előírások vonatkoznak továbbá a tulajdonszerzésre, valamint a vállalkozásalapításra is.