Csipkerózsika a sértett; törvényjavaslatok a szigetlakóktól

2008.08.14. MTI

Játékos tudásfelmérő tesztekkel, beszélgetésekkel, mesékbe oltott bírósági tárgyalásokkal, adott esetben jogi tanácsadással is várja az érdeklődőket a Civil Szigetre kitelepült Fővárosi Bíróság és az Országgyűlés.

A Fővárosi Bíróság 2001 óta képviselteti magát a Sziget fesztiválon, sátrukban lelkes fiatal bírósági fogalmazók, titkárok várják a betérőket.

Albrecht Krisztián, a sátor vezetője beszámolt arról, hogy néha komoly kérdésekkel, peres ügyekkel is megkeresik őket, amelyekre - lehetőség szerint - megpróbálnak válaszolni, de jogi képviseletet nem vállalnak.

Náluk az is kiderül, hogy Csipkerózsika meséje alapján milyen paragrafusok alkalmazhatók a büntető törvénykönyvből. A mesében a királyfi csókjával ébreszti fel a hosszú álomba merült Csipkerózsikát. A vád a királyfi ellen szemérem elleni erőszak, mert kihasználta a főszereplő védekezésre képtelen állapotát, hiszen tudta nélkül megcsókolta.

A Szigeten a házasságkötő sátorban kötött frigy után a Fővárosi Bíróság sátrában akár el is lehet válni. Ehhez szigeti kérelem, szigetgyűrű és házasságlevél bemutatása szükséges, valamint illeték, amely ebben az esetben egy söröskupak. A bontóper során döntés születik a közös sátorhelyről és a közös sör megosztásáról.

A Országgyűlés kupolatermét imitáló sátorban a parlament működéséről, a bizottsági munkáról, a törvényjavaslatok beterjesztéséről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Rostási-Szabó Zsuzsanna, az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője elmondta, sokan keresik fel a sátrat, és volt olyan eset is, hogy konkrét törvényjavaslatokkal érkeztek a fiatalok. Ezeket szívesen fogadják, és ha kellőképpen kidolgozottak, akkor eljuttatják a szakbizottsághoz is. Egy-két témát kiemelve elmondta, hogy érkezett javaslat a női kvótával, az eutanáziával vagy a drogokkal kapcsolatban.

Céljuk, hogy általános, közérthető formában ismertessék az Országgyűlés működését, de nem csak az ott zajló munkára, hanem a Parlament épületének bemutatására is figyelmet fordítanak.

A két sátor munkatársai beszámoltak arról, hogy naponta két-háromszázan látogatnak el hozzájuk.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG