Perújítási indítványt kezdeményezett a napokban Tasnádi Péter ügyében a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség – tudta meg a Népszabadság. A hatóság vezetője megerősítette az értesülést.

Sódor István elmondta: a Fővárosi Bíróságon (FB) a Tasnádi Péter és társai ellen folyó büntetőperben keletkezett, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) által készített elmeszakértői vélemény az alapja a perújításnak. Ebben ugyanis a testület megállapította, hogy a korábbi szakvéleményekkel ellentétben, a vádlott nem kóros elmeállapotú. Ezt az ügyészség olyan új bizonyítéknak értékelte, amelyik alkalmas lehet arra, hogy a bíróság súlyosabb büntetést szabjon ki Tasnádira.

Ismert, tavaly két igazságügyi elmeszakértői csoport véleménye szerint Tasnádi Péter már több mint tíz éve közepesen beszámíthatatlan, s agysorvadásban szenved. Ezért védője perújítást kezdeményezett a Pest Megyei Bíróságon, ahol 2002 decemberében, önbíráskodás, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés és adócsalás miatt négy és fél év börtönre ítélték. A bíróság utólag két évvel mérsékelte a férfi büntetését tavaly. Az FB azonban a most is folyó ügyben egy másik szakértői csoportot kért fel, amely Tasnádi elmeállapotáról teljesen ellentétes véleményt adott: a vádlott személyiségzavara nem éri el a kóros mértéket, agysorvadása pedig az öregedés velejárója. Az FB a két szakvélemény ellentéteinek feloldására megbízta az ETT-t, amely ugyancsak arra az álláspontra helyezkedett, hogy Tasnádi Péter nem kóros elmeállapotú, azaz a valóban meglévő személyiségzavara nem korlátozta abban, hogy felismerje tettének társadalomra gyakorolt veszélyességét. Többek között e nemrég elkészült dokumentum alapján vesztegetéssel gyanúsították meg Gaál Katalin igazságügyi elmeszakértőt, Tasnádi Pétert és egyik ügyvédjét, B. Józsefet. Az adatok szerint a vádlott hárommillió forintot fizetett a hamis szakvéleményért.