A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) továbbította Lévai Katalin levelét, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményez a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt; az LÜ a levelet a Fővárosi Főügyészségnek postázta – tudta meg az ügyészségektől az MTI csütörtökön.

Sárik Attila, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség elnökhelyettese azt mondta: soron kívül terjesztették fel a Legfőbb Ügyészségnek a levelet, és erről a képviselőt is tájékoztatták. Hozzátette, a főügyészségnek az ügyészi hierarchiában ebben az ügyben nincs önálló hatásköre, mivel nincs nyomozásfelügyeleti joga.

A Legfőbb Ügyészség sajtóosztályán az MTI érdeklődésére azt közölték: megkapták a fellebbviteli főügyészségtől az iratot és azt továbbpostázták az illetékes Fővárosi Főügyészségnek.

Lévai Katalin szerdán fordult levélben a fellebbviteli főügyészséghez. Ebben a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre alkalmasnak nevezte a Móricka című vicclapban megjelent képregényt, és ügyészségi vizsgálatot szorgalmazott.

Az EP szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője azt írta: a provokatív publikáció ellentmond az alapvető emberi jogoknak, az európai uniós jogszabályoknak, az európai gyakorlatnak és a közösség elleni izgatás illetve az uszítás bűncselekményeként értékelhető.

Lévai Katalin nem tartja elégségesnek a cselekedet kizárólag erkölcsi és társadalmi elítélését, kérte az ügyészséget, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az ügy kivizsgálása érdekében.