Mégsem lesz ítélet ma a brókerperben?

2008.08.22. MTI

Bár a Fővárosi Bíróságon még a múlt héten is tényként kezelték a pénteki ítélethirdetést Kulcsár Attila és társai ügyében, de csütörtökön már olyan hírek érkeztek, hogy Varga Zoltán bíró megvárja az ügyészség várhatóan pénteki döntését Kerék Csaba ügyében, aki hamis vádért feljelentette Kulcsár Attila ügyvédjét - írja a Népszabadság.

"A vádlottak többsége előreláthatóan él majd az utolsó szó jogával, többen jelezték, hogy részletesen ki szeretnék fejteni álláspontjukat az ügyről, a büntetőeljárásról, saját szerepükről" - így magyarázta egy bírósági illetékes a lapnak azt, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben Varga Zoltán bíró mégsem hirdet ítéletet a húszmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila és 23 társa ügyében.

Korábban vádbeszédében az ügyész tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.

Letöltendő szabadságvesztést kért az ügyész többek között Kulcsár Attilának, Kerék Csabának, a Britton cégcsoport volt magyarországi vezetőjének, Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank volt vezérigazgatójának, Garamszegi Gábornak, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének, Bitvai Miklósnak, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatójának és Forró Tamás újságírónak.

Kulcsár Attila ügyvédje korábban védőbeszédében azt kérte, hogy a bíróság védence esetében a vádbeli minősített sikkasztás 5-10 évig terjedő büntetési tétele helyett a büntető törvénykönyv enyhítő szakaszának megfelelően csupán a 2-8 évig terjedő büntetési tételt alkalmazza. Továbbá tekintsen el a vagyonelkobzástól, miután Kulcsár teljes vagyona zár alatt van a polgári jogi igények kielégítése céljából.

A védő szerint erről az ügyről - szülessen bármilyen ítélet - az emberek soha nem fogják azt mondani, hogy egyszerű, tiszta ügy, Kulcsár vonatkozásában azonban mégis az: sikkasztást követett el, ami kiderült, felderítették, a vádlott feltárta.

"Ebben az ügyben nincs más, nincs több, nincs politika. Csak bűnös, ártatlan és megtévedt emberek. (...) Kulcsár Attila nem volt a politikusok bankárja" - hangsúlyozta korábban az ügyvéd.

A védő perbeszédében szólt arról is, hogy Kulcsár elképzelése az volt, hogy az ügyfelek pénzét a tőzsdén kívül fekteti be, az ügyfeleknek nyújtott hallgatólagos visszafizetési garanciával, majd a kivett pénz és a hozam egy részét visszateszi, a másik része pedig az övé marad.

Kulcsár Attilának esélye volt arra, hogy mindezt végigcsinálja, és "ha szerencséje van, nem ülünk itt" - jegyezte meg az ügyvéd.

Az eljárás során Kulcsár Attila magát és társait is terhelő vallomásokat tett, amelyek szerint akkor, amikor a K and H Equities brókercégnél dolgozott, egyik vádlott-társa bírta rá arra, hogy az ügyfelek pénzét tudtuk és beleegyezésük nélkül felhasználják. Kulcsár vádlott-társai javarészt tagadták bűnösségüket, védőik pedig felmentést kértek.

Az ügyészség nyolcmilliárd forintot meghaladó kárról beszélt az egyik korábbi tárgyaláson, a K and H Equities sértetti képviselője is ekkora polgári jogi igényt tartott fenn. A különböző eljárások adatai szerint jogerős ítéletek és peren kívüli egyezségek során eddig 11 milliárdot fizettek ki a brókerbotrányban, 32 milliárdnyi követelés jelenleg is függőben van, az összes veszteség megközelítheti a 46 milliárdot.

A fél évtizede, 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség, 1998 és 2003 között elkövetett több milliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. Az elsőfokú büntetőper 2005-ben kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. Fellebbezések esetén az ügy az ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

bja btz

MTI 2008. augusztus 22., péntek 4:00
Információ

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS