A székesfehérvári városi bíróság nem rendelte el a kedd este Székesfehérvárott történt kődobálás gyanúsítottjainak, hat fiatalnak az előzetes letartóztatását; a határozat nem jogerős – közölte pénteken a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

Gieszné Boda Orsolya tájékoztatása szerint a bíróság az életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítottak közül az egyik fiatal felnőtt esetében – aki ellen egyébként más ügyben már folyik büntetőeljárás – lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A négy fiatalkorú és két fiatal felnőtt gyanúsított közül egy tagadta a bűncselekmény elkövetését, öten viszont beismerték, hogy kővel dobálták meg a többségében romák lakta házat, mint mondták, azért, mert megakarták bosszulni azt, hogy egy társukat a házban lakók korábban megverték.

A bíróság ebben a szakaszban nem látta bizonyítottnak, hogy az életveszélyt okozó bűncselekményt szándékosan követték el, megállapítása szerint gondatlanságból elkövetett bűncselekményről van szó.

Ennek súlya miatt, valamint azért, mert a fiataloknál – akik közül öten még tanulnak – nem áll fenn a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye, a bíróság nem látta indokoltnak az előzetes fogva tartást.

A határozat ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, s az ügyben a Fejér Megyei Bíróság hoz majd döntést.

Székesfehérváron kedden késő este fiatalok dobáltak meg egy többségében romák lakta házat. Az egyik földszinti ablakon berepülő kődarab életveszélyesen megsebesített egy 12 éves kislányt. A rendőrség már szerdán, illetve csütörtökön azonosította, illetve elfogta a gyanúsítottakat. A sérült kislányt megoperálták, s a műtét után szövődménymentesen gyógyul.