A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elrendelte annak a 22 éves férfinak az előzetes letartóztatását, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felmentett egy 15 éves kiskőrösi lány meggyilkolásának vádja alól – közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

A rendőrség a gyanúsítottat hétfőn adta át a büntetés-végrehajtási intézetnek Kecskeméten – mondta el Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A Szegedi Ítélőtáblán március 7-én, aljas indokból elkövetett emberölés vádja alól jogerősen felmentett férfit ismét a gyilkosság gyanúsítottjaként tartóztatták le – mondta a Bács-Kiskun Megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A gyilkosság ügyében a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség perújítási nyomozást rendelet el, melynek eredményeként a bíróság elrendelte a gyilkosság vádja alól felmentett férfi őrizetbe vételét.

Hegedűs György, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója, a márciusban hozott felmentő ítélet indoklásakor kiemelte: bár a vádlott a nyomozás során védője jelenlétében hat alkalommal tett beismerő vallomást – amit a bírósági szakban visszavont -, kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy ő követte el a bűncselekményt.

Az ítélőtábla tanácsa osztotta az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság álláspontját abban, hogy a bűncselekmény nem történhetett úgy, ahogy azt a vádlott előadta. A bíróság abban egyetértett az első fokú felmentő ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményező ügyésszel, hogy nyomozati szakban mulasztások történtek az ügyben.

Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy beszámolt arról, hogy a 2006. szeptember 27-én meggyilkolt 15 éves kiskőrösi lány ruháján egy másik férfi vérét azonosították, mely alapján a férfit őrizetbe vették. A Szegedi Ítélőtábla felmentő ítélete előtt őrizetbe vett férfi elismerte, hogy jelen volt a gyilkosságnál, de az akkor még vádlottként letartóztatásban lévő férfira tett terhelő vallomást. Az Ítélőtábla ennek ellenére nem tehetett mást, mint felmentette a vádlottat.

Az eljárás adatai szerint 2006. szeptember 27-én az akkor 21 esztendős, a vád alól felmentett férfi és a későbbi áldozat nagyobb társaságban egy tanyán ünnepeltek. Az esti órákban a lány, a vádlott és barátja hazaindultak, de a 15 éves lány nem érkezett meg szülei házához.

A lány lemeztelenített alsótestű, elföldelt holtestét másnap egy közeli szőlőben találták meg. A szakértői vizsgálatok szerint a sértettet bántalmazták, majd megfojtották.