Nehéz helyzetbe hozta a karitatív szervezeteket az idén hatályba lépett törvénymódosítás, amely miatt jelentősen csökkent a rajtuk keresztül a rászorulóknak felajánlott természetbeni adományok mennyisége – írja a Magyar Hírlap.

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány fejlesztési igazgatója, Kató Ernő a lap szerdai számában elmondta: a törvénymódosítás szerint, ha egy cég ingyenesen átad valamilyen terméket vagy szolgáltatást, azok után vissza kell fizetnie a korábban általa levont áfát.

“Ez gyakorlatilag azt jelenti, ha egy vállalat jótékony akar lenni, akkor fizetnie kell az államnak. Több, korábban évekig hűséges adományozónk jelezte: így nem tudják már vállalni a segítséget, mert képtelenek kifizetni az adót. Míg a hazai adományozóktól eddig évente 150-250 millió forint értékben kaptunk természetbeni adományt, ez az idén még nem éri el a 15 milliót” – mondta Kató Ernő.

A Pénzügyminisztérium szerint a módosítást az uniós követelmények indokolták. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs, viszont külföldi kollégáitól úgy tájékozódott, hogy Európa több országában bevett gyakorlat a természetbeni adományok forgalmi adó mentessége. Szerinte a magyar kormány példát vehetne ezekről az államokról.

Cseh Balázs úgy látja, összefogás körvonalazódik a jótékony szervezetek között a törvény – szerintük – igazságtalan paragrafusainak eltörléséért.