Megfenyegették telefonon ismeretlenek a Magyar Gárda megszűntetése érdekében indított polgári per bíráját, aki ezért elfogultságot jelentett be, így új bírót kell kijelölni – közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága szerdán.

A bíróság megtette a szükséges intézkedéseket a névtelen fenyegető telefonok, és a Magyar Gárda perének átszignálása, azaz új bíró kijelölése ügyében.

A szeptember 1-jére kitűzött tárgyalás elmarad, ez azonban nem okoz késedelmet, ugyanis a korábbi beavatkozási kérelmek elutasítása miatt benyújtott fellebbezéseket szerdán továbbította az elsőfokú bíróság a Fővárosi Ítélőtáblára, és az elsőfokú per majd csak a beavatkozások ügyében hozott ítélőtáblai határozat után folytatható – tudatta közleményében a Fővárosi Bíróság.

A következő tárgyalás időpontját hivatalból fogják kitűzni.

A korábbi, júniusi tárgyalást részben azért napolták el, mert az 56-osok Világszövetsége bár jelezte, hogy beavatkozóként részt kíván venni a perben, de sem Wittner Mária, sem más képviselőjük nem jelent meg a bíróságon.

A júniusi tárgyaláson több tucatnyi al- és felperesi beavatkozó jelezte, hogy csatlakozni kíván a perhez. A zömében magánszemélyekből álló beavatkozni szándékozók elsősorban az alperesi oldalon, a Magyar Gárda mellett kívántak becsatlakozni az eljárásba.

A felperesi oldalon, a megszüntetési iránti polgári pert megindító Fővárosi Főügyészség mellett a többi között egy roma származású férfi jelezte beavatkozói szándékát személyes érintettségre hivatkozva. Állítása szerint származása miatt bántalmazták.