A Kánikula Kommandó kedvező tapasztalatokat szerzett a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során az idei Sziget Fesztiválon. A társhatóságok is sokat tettek azért, hogy minden korábbinál tisztább környezet, biztonságosabb körülmények és az előírásokat tiszteletben tartó szolgáltatók várták az ifjúsági rendezvény látogatóit – mondta Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság kormánybiztosa a kormány részére most elkészült tájékoztató tapasztalatait összegezve.

Az augusztus 13-18. közötti fesztivál ideje alatt száznál több ellenőr és 64 közegészségügyi felügyelő vigyázott a fogyasztás, az eszközök használata és a közegészségügyi ellátás rendjére. A hatóságok látható s tudható jelenlétén kívül a Sziget Fesztiválon és környékén 1.285 ellenőrzés és utóellenőrzés szolgálta, hogy minden rendben történjék. Ebből 162 esetben az ellenőrök bírsággal szankcionálták a tapasztalt jogsértést, a kiszabott büntetések összege megközelíti a 28 millió forintot. Ezek a számok arra utalnak, hogy egyes vállalkozók, a haszon reményében vagy figyelmetlenségből, a hatóságok látható jelenléte ellenére megsértették a szabályokat, olykor kockáztatva a büntetést is.

A jogsértések száma azonban több területen is nagyon kedvezően alakult a tavalyi és a korábbi évekhez viszonyítva. Kedvező képet mutattak az áru eredetére vonatkozó ellenőrzések. A jövedéki termékeknél a beszállítók érdekeltsége is hozzájárult, hogy csak legális áru kerülhetett be a szigetre. Az adóellenőrök vizsgálatainál a tavalyi 17 százalékról 8 százalékra csökkent a büntetések aránya. Ez a Sziget világán kívül tapasztalt 45 százalékos aránnyal szemben is nagyon pozitív.

Az elsősegélynyújtó helyeken csaknem négyezren fordultak meg, 59 szigetlakót szállítottak kórházba és 18 esetben kellett detoxikálni. Kedvezőek voltak az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is, a vizsgált 163 egységben mindössze 8 tételt, összesen 149 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

A munkaügyi ellenőrök “hétköznapi szintű” szabálytalanságokkal találkoztak. A vizsgált 80 munkáltató közül 48-nál tártak fel jogsértést. A szabályszegések közül kiemelkedett a feketefoglalkoztatás, ami 138 alkalmazottat érintett. Az ellenőrök már a Sziget előkészítése során is találtak 24, a bontásnál pedig 26 feketemunkást. A 13 mutatványos berendezés közül ötnek a működését függesztették fel, mivel nem rendelkeztek megfelelő tanúsítvánnyal. A 12 próbautazással ellenőrzött taxis közül 7 nem adott nyugtát.

Az ellenőrzésekről a sajtó is beszámolt az esemény idején, és ez segítette az ellenőrök társadalmi támogatottságát – mondta Kondorosi Ferenc.