Elhalasztják a keddre tervezett ötpárti egyeztetést az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról, a megbeszélést a jövő héten rendezik meg – tájékoztatott a külügyi szóvivő hétfőn.

“Technikai okokból elmarad az April Foley amerikai nagykövet részvételével szeptember 2-re tervezett ötpárti egyeztető az USA-val kötendő vízummentességi megállapodásról, az előkészítés jelenlegi helyzetéről. A fórumot várhatóan a jövő héten tartják meg, a pontos időpontról később adunk felvilágosítást” – hangsúlyozta közleményében Szelestey Lajos.

A megbeszélés egyik fő témája a vízummentességi programba való belépéshez szükséges utolsó egyezmény, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás lett volna.

Jan Krc, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja ezzel kapcsolatban pénteken elmondta: a megállapodásról még mindig folynak az egyeztetések Magyarországgal. Az amerikai fél fontosnak tartja, hogy az egyezmény megfeleljen a magyar elvárásoknak – tette hozzá.

A sajtóattasé hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is bízik abban, hogy az év végéig döntés születhet Magyarország csatlakozásáról a vízummentességi programba.

April H. Foley nagykövet korábban azt mondta, az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között. Az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium továbbra is egyeztet arról, mit szeretnének elérni ezzel az egyezménnyel – közölte két hete a misszióvezető.

Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár ezt megelőzően arról beszélt, hogy ha szakértői szinten megegyezés születik és a parlamenti pártok is egyetértenek a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodással, akkor szeptember 10-ig aláírhatják az egyezményt. A szerződésről így a szeptember 15-én újra összeülő parlament is mihamarabb dönthet – tette hozzá.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy megszületik az utolsó hiányzó megállapodás a bűnügyi adatok cseréjéről és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezt követően dönt az amerikai adminisztráció arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, miután teljesített minden feltételt.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

A vízummentességet élvező 27 országgal ellentétben a kelet-európai államok polgárainak jelenleg százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún kell részt venniük.