Szeptember első hetében jelölik ki az új bírót a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári perben – közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága hétfőn. A per eredeti bíróját ismeretlenek megfenyegették, ezért elfogultságot jelentett be.

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen a Fővárosi Főügyészség által indított polgári peres eljárásban az új bíró kijelölésére szeptember első hetében kerül sor – tudatta az FB a közleményben.

Az FB azt is közölte, hogy a bírónőt ért fenyegetés nem élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetés volt, ezért a bíróság hivatalból nem tett feljelentést A bírónő sem kíván feljelentést tenni az ügyben. A bíróság ugyanakkor felvette a kapcsolatot a Nemzetbiztonsági Hivatallal és a Budapesti rendőr-főkapitánysággal, ezért az ügy részleteiről további tájékoztatást nem mondhattak.

Az FB múlt szerdán közölte, hogy ismeretlenek telefonon megfenyegették a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári per bíráját, aki ezért elfogultságot jelentett be, így új bírót kell kijelölni.

Ezért a hétfőre kitűzött tárgyalás elmaradt, ez azonban a bíróság közlése szerint nem okoz késedelmet, ugyanis a korábbi beavatkozási kérelmek elutasítása miatt benyújtott fellebbezéseket szerdán továbbította az elsőfokú bíróság a Fővárosi Ítélőtáblára, és az elsőfokú per majd csak a beavatkozások ügyében hozott ítélőtáblai határozat után folytatható. A következő tárgyalás időpontját hivatalból fogják kitűzni.

A korábbi, júniusi tárgyalást részben azért napolták el, mert az 56-osok Világszövetsége bár jelezte, hogy beavatkozóként részt kíván venni a perben, de sem Wittner Mária, sem más képviselőjük nem jelent meg a bíróságon.

A júniusi tárgyaláson több tucatnyi al- és felperesi beavatkozó jelezte, hogy csatlakozni kíván a perhez. A zömében magánszemélyekből álló beavatkozni szándékozók elsősorban az alperesi oldalon, a Magyar Gárda mellett kívántak becsatlakozni a perbe.

A felperesi oldalon, a megszüntetési iránti polgári pert megindító Fővárosi Főügyészség mellett a többi között egy roma származású férfi jelezte beavatkozói szándékát személyes érintettségre hivatkozva. Állítása szerint származása miatt bántalmazták.

A Magyar Gárda közleménye szerint mélységesen elítél minden olyan eseményt vagy cselekedetet, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét és tisztességes működését aláássa.