Interjú Dr. Szabó Máté ombudsmannal biztosi tevékenységéről, a jelen és a jövő prioritásairól, valamint aktuális alapjogi témákról.

Az ombudsman nem minden esetben jelenti azt, hogy több jog, hiszen a jogok egymással is konfliktusban vannak. A véleménynyil­vánítás szabadsága még a legcsekélyebb erőszakot sem igazolja.

Antal Attila kérdéseire válaszolva Dr. Szabó Máté részletesen beszél eddigi biztosi tevékenységéről, az emberi jogok magyarországi helyzetéről és a munkája során általa választott prioritásokról, az általános biztos státuszáról, valamint – országjárása kapcsán – a közjogi szervek, az ombudsman és az állampolgárok kapcsolatáról, az intézmény ismertségérő és népszerűségéről.

A gyülekezési jog tekintetében sem lesz végleges megoldás ha jelentősebben módosul a törvény, hiszen itt nem is alapvetően jogi, hanem kulturális-szociális-politikai konfliktusokról van szó. Azonban az az álláspont sem helyes, hogy magával a jogszabállyal minden rendben van. Sem a jogszabály-változtatás nem szabad fetisizálni, sem pedig a jelen szabályozást változtathata­tlannak tekintetni.

A biztos szól az ORTT, a GVH, az NHH és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közötti intézményi együttműködésről, adatvédelmi biztosi tevékenységéről és a magyar adatvédelem állapotáról, végül kifejti véleményét a gyülekezési joggal, a gyülekezési törvény reformjával, valamint a „monoki-modell” terjedésével, várható hatásaival kapcsolatosan.

A teljes interjú itt olvasható →