További egyeztetésekre lesz szükség a tartósan beteg országgyűlési képviselők, köztük a szocialista Toller László és Horn Gyula ügyének rendezéséhez, mert a Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a mentelmi bizottság által előkészített módosításokat.

A mentelmi bizottság még júniusban nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a három javaslatot, amely az (Alkotmányt|/www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1949/XX), az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt módosítaná. Az új szabályozás értelmében az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnne, ha egy évig nem vesz részt az Országgyűlés ülésén, és ennek bekövetkezéséről a képviselők kétharmadának kellene szavaznia.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény pedig úgy módosulna, hogy ha a képviselő megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha súlyos betegsége, vagy balesete következtében munkaképtelenségét, teljes körű rokkantságát megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált és emiatt megbízatásáról lemond, akkor is még fél évig megkapná az előző hat havi tiszteletdíjának átlagát. Az országgyűlési képviselő halála esetén pedig özvegyét vagy örökösét egy összegben illetné meg a féléves fizetés.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője azt mondta: a megoldás irányával egyetértettek a mentelmi bizottság ülésén, azonban a konkrét javaslatot illetően alkotmányos aggályaik vannak, ezért a Fidesz várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy vonják vissza átdolgozásra a javaslatot.

Szerinte ugyanis aggályokat vet fel, hogy az alkotmánymódosításba nem kerül bele semmilyen differenciálás arra vonatkozóan, hogy a képviselő miért nem tud egy évig részt venni az Országgyűlés ülésén. Úgy vélte, ez visszaélésre ad okot, hiszen lehetséges, hogy valaki például nem visszafordíthatatlan betegségben szenved, azonban ha egy év után felgyógyul, akkor nem kaphatja vissza mandátumát. Hozzátette: az is felvetődhet, hogy mi történik olyankor, ha valaki részt vesz az Országgyűlés ülésén, de érdemi munkát nem végez.

A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkotmánymódosítás sem a 2006-ban balesetet szenvedett Toller László, sem a régóta betegeskedő Horn Gyula mandátumának problémáját nem oldja meg, hiszen visszamenőleges hatálya nem lehet a jogszabálynak. Ezekben az ügyekben a cselekvőképtelenség megállapítása lehet a megoldás, hiszen így automatikusan elvesztené a mandátumát a képviselő – tette hozzá.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke erkölcsi kötelességüknek nevezte, hogy Toller László ügye miatt is rendezzék a cselekvőképtelenség megállapítása utáni a tiszteletdíj kérdését. Hozzátette: az is célja a módosításnak, hogy ne kényszerüljenek arra képviselők, hogy súlyos betegen kelljen bejárniuk a Parlamentbe, vagy úgy, hogy alkalmatlannak érzik magukat a közszereplésre.

A bizottsági elnök azt mondta: már nyáron is voltak észrevételek a javaslathoz, amit még pontosíthatnak.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke tavaly novemberben kérte az alkotmányügyi és a mentelmi bizottságot, hogy nyújtsanak be javaslatot a képviselők jogállásnak pontosabbá tételéről valamint kerüljön újra a parlament elé a hiányzások szabályozásának kérdése.

A házelnök kezdeményezése előtt Fidesz pécsi szervezet azt kérte Szili Katalintól, hogy indítson eljárást Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat. A Fidesz egyben emlékeztetett arra is, hogy Toller László 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést.

Ezt követően Szerdahelyi Szabolcs, a Deport 56′ szervezet elnöke jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt kért eljárást azok ellen, akik felelősek azért, hogy 2007. január 31-e után is folyamatosan utalják a parlamenti képviselő tiszteletdíját és költségátalányát. Azzal érvelt, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján a képviselő minden év januárjában köteles vagyonnyilatkozatot tenni, ennek elmulasztása esetén tiszteletdíjban nem részesülhet, képviselői jogait nem gyakorolhatja.

Az Országgyűlés Hivatala azonban – miután megvizsgálta a jogi helyzetet – azt állította, nem hibáztak az ügyben.

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs egykori polgármestere 2006 júniusában szenvedett maradandó sérüléseket egy közúti balesetben, azóta éber kómás állapotban van. Nemcsak ő van azonban tartósan távol a parlamenti ülésektől: a szocialista Horn Gyula és Csákabonyi Balázs is régóta beteg.

Toller László ügyében a szekszárdi gyámhivatalnál folyik az eljárás a pécsi szocialista expolgármester cselekvőképtelenné nyilvánításának ügyében, az illetékes ügyintéző még az eset vizsgálatát végzi. A politikus felesége, Toller Tünde január óta nem veszi fel férje tiszteletdíját és költségtérítését, miután “az őt ért kellemetlenségek miatt” nem írta alá a képviselő idei vagyonnyilatkozatát.