Jóváhagyását adta az Európai Bizottság az olasz kormány azon tervére, hogy ujjlenyomatot vegyenek a roma bevándorlóktól. A Brüsszel által megkérdezett szakértők szerint az eljárás nem diszkriminatív és nem ellentétes uniós jogszabályokkal.

A témában illetékes bizottsági szóvivő csütörtökön újságírók előtt elmondta, hogy az olasz hatóságok által idén korábban felvetett elképzelés célja „a másképpen nem azonosítható polgárok identifikációja”, mely mentes mindenféle etnikai vagy vallási alapú adatgyűjtési szándéktól.

A Silvio Berlusconi által fémjelzett jobbközép kormányt számos emberjogi szervezet és több EP képviselő is élesen bírálta, amiért romáktól – beleértve a gyerekeket is – ujjlenyomatot akar venni a roma táborokban történő népszámlálás címén. Az eljárás egyes kritikusai egyenesen Benito Mussolini, a második világháború idején Olaszországot vezető fasiszta diktátor módszereihez hasonlították a Berlusconi kormány tervét.

Az EU bel- és igazságügyi biztosa, Jacques Barrot korábban kétségeit fejezte ki a népszámlálás jogszerűségét illetően, ezért arra kérte a római kormányt, hogy a kritikákra válaszolva tegye közzé a terv részleteit is. Szóvivője útján azonban csütörtökön tudatta, hogy a hozzájuk augusztus elején eljuttatott olasz jelentés szerint nem sértenek EU-s emberjogi elveket és diszkrimináció esete sem forog fenn. „A Brüsszel és Róma közti jó kommunikáció nyomán néhány vitatott kérdésben a jó oldalra billent a mérleg” – tette hozzá Barrot szóvivője.