A köztisztviselői törvény július 1-jei módosítása nyomán október 28-áig csaknem 80 ezer érintettnek kell vagyonnyilatkozatot tennie – hangzott el a másfél hónapja felállított Közszolgálati Ellenőrzési Hivatal (KEH) sajtótájékoztatóján.

Kozma Ákos hivatalvezető elmondta, hogy a vagyonnyilatkozat, mint újonnan bevezetett intézmény 24-26 ezer köztisztviselőt és 3-4 ezer hivatásos szolgálatot teljesítő rendvédelmi alkalmazottat, illetve családtagjaikat, hozzátartozóikat érinti.

– A vagyonnyilatkozatot a helyettes államtitkári, vagy ennél magasabb besorolású vezetőknél évente, a középvezetők, jegyzők, közbeszerzési eljárásban résztvevők esetében kétévente kell benyújtani – ismertette a KEH vezetője.

A hivatal működését illetően elmondta, hogy a teljes vagyonnyilatkozatot a munkáltatók őrzik, a KEH csak a nyilatkozat kódszámmal ellátott vagyoni részét kapja meg megőrzésre.

Kozma Ákos szólt arról, hogy a Közszolgálati Ellenőrzési Hivatal nem indít hivatalból eljárást. A munkáltató tájékoztatása alapján kezdi meg annak a köztisztviselőnek az ellenőrzését, akinél indokolatlan vagyongyarapodást észleltek. A hivatal nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, viszont vizsgálódásai során szakértőket vehet igénybe, nyilvántartásokból kérhet le adatokat. Az ellenőrzés végeztével megállapítást tesz, amelyből a munkáltató vonja le a következtetést, ami akár a közszolgálati jogviszony megszüntetésével is járhat.

– A közszolgálati jogviszony azonnali megszüntetését vonja maga után, ha valaki megtagadja a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét – tette hozzá Kozma Ákos.

A vagyonnyilatkozatra kötelezett személyeknek és hozzátartozóiknak a birtokukban lévő lakásról és egyéb ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, a köztisztviselői illetményalap tízszeresét meghaladó egyedi értéket képviselő javakról, megtakarításokról kell számot adniuk. A hivatalnak hat hónapja van a vizsgálat lefolytatására annál a köztisztviselőnél vagy hivatásos szolgálatot teljesítő rendvédelmi alkalmazottnál, akivel a munkáltató nem tudja tisztázni a vagyongyarapodás okát.

A 30 munkatársat foglalkoztató intézmény kétéves költségvetése 965,2 millió forint.