2008. szeptember 9-én, kedden a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével úgy döntött, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje, a GKM 2007-ben jogszerűtlenül tagadta meg a Gripen-vadászrepülőgép üzlettel kapcsolatban a svéd fél által vállalt közel 200 milliárd forintos ellentételezési kötelezettségel kapcsolatos adatok kiadását.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet Gergely Zsófiát, az [origo] újságíróját képviselte. A TASZ azután fordult bírósághoz az ügyben, hogy a GKM tavaly megtagadta az adatok közlését.

Az ügyben az első fokú bíróság után most a másodfokon, jogerősen eljáró bírói fórum is úgy döntött, közérdekű adatnak számít, hogy pontosan milyen cégek részesültek a Gripen-ellentételezés 191 milliárd forintos összegéből. A TASZ a nyilvánosság tájékoztatása és az átlátható gazdasági környezet megteremése szempontjából kiemelt fontosságú ügyben örömét fejezi ki a ítélet miatt, és reméli, hogy a kormány a két vesztes ítélet után, a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a határidőket betartva ki fogja adni a kért adatokat a felperes újságírónak.