A lex Mol módosítását sürgeti Brüsszel

2008.09.11. BruxInfo

Az Európai Bizottság arra vár, hogy Magyarország rövid időn belül módosítsa az úgynevezett lex Mol-t, ami előfeltétele a hazánkkal szemben folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás leállításának – közölte az illetékes bizottsági szóvivő a BruxInfóval.

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos még július végén levelet írt Budapestre, arra sürgetve a magyar hatóságokat, hogy (az általuk korábban javasoltak szellemében) mielőbb módosítsák az úgynevezett lex Molt – közölte a biztos szóvivője. McCreevy a levélben úgy vélte, hogy a javasolt intézkedések „a helyes irányba mutatnak a beazonosított akadályok megszüntetésére”. „Úgy tűnik, hogy Magyarország eltakarítja az útból a tőke szabad áramlásának és a letelepedés szabadságának útjában álló akadályokat” – mondta Oliver Drewes, hozzátéve, hogy amennyiben a jogi akadályokat eltávolítják, Brüsszel hivatalosan is lezárja az ügyet.

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság még 2007. novemberében indított kötelezettségszegési eljárást „a közellátás biztonságában különösen fontos vállalatokra vonatkozó törvény (lex Mol) bizonyos rendelkezéseinek módosítása miatt”. „A Bizottságot nyugtalanítja, hogy a törvény indokolatlan korlátozásokat tartalmaz a tőke szabad áramlása és a szabad letelepedés jogával szemben, amikor túlzottan nehéz feltételeket állít az állami cégek felvásárlása elé, és megengedi az állami hatóságoknak, hogy egy tagot nevezzenek ki az energiavállalatok igazgatótanácsába, a szóban forgó cégek irányításában és ellenőrzésében való részvétel jogával” – indokolta az eljárás megindítását akkor a Bizottság.

Megfigyelők szerint a lex Mol módosítása tulajdonképpen csak formalitás azt követően, hogy az OMV augusztusban elállt a magyar versenytársa felvásárlására irányuló szándékától. Sokak szerint a magyar törvény tavaly szeptemberi elfogadása mögött tulajdonképpen a kormánynak az a szándéka állt, hogy megnehezítse a legnagyobb hazai cég külföldi kézbe kerülését.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ