Tarja Halonen finn köztársasági elnök pénteken aláírta a Lisszaboni Szerződést, így Finnországban is befejeződött az új uniós szerződés ratifikálása.

A finn parlament még júniusban fogadta el nagy többséggel a dokumentumot. A szerződésről a korábban fenntartásait hangoztató, autonómiával rendelkező Aland-sziget később fog szavazni, az alandi törvényhozás jóváhagyása azonban nem szükséges a ratifikáláshoz. A sziget vezetése korábban jelezte, hogy igényt tartanak egy EP-képviselői helyre, valamint részt kívánnak venni a Miniszterek Tanácsának munkájában, ahol a szubszidiaritás elvének érvényesülését ellenőriznék, ezért a finn kormány tárgyalásokat kezdett a követelésekről.

Az Európai Unió 27 tagállamából jelenleg 17-ben fejeződött be teljesen a ratifikációs folyamat, míg további 7 országban már csak az utolsó formális lépések (államfői aláírás, dokumentumok Rómában való letétbe helyezése) hiányoznak. A cseh és svéd parlament ősszel fog szavazni a szerződésről, így könnyen meglehet, hogy rövidesen Írország marad az egyetlen tagállam a Huszonhetek közül, amelyik nem hagyta jóvá az unió működését hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tevő szerződést.