A héten több magyar vonatkozású eseményre is sor kerül az uniós intézmények háza táján. Hétfőn Budapestre érkezik José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Brüsszelben pedig az Európai Parlament képviselői szavazhatnak, hogy egy magyar filmnek ítélik-e az EP idei Lux-díját.

Tanács

Hétfőn (2008. szeptember 15.) az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsa ülésének fő témái a Világkereskedelmi Szervezet legutóbbi tárgyalásainak kudarca, illetve a grúziai fejlemények lesznek. Ez utóbbival kapcsolatban a legfontosabb feladat az október elején indítandó megfigyelői misszió előkészítése.

Európai Bizottság

Hétfőn (2008. szeptember 15.) tartja első ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatótanácsa Budapesten, melyen részt vesz José Manuel Barroso is. Az Európai Bizottság elnöke ezt megelőzően találkozik a magyar közjogi méltóságokkal, majd a nap végén diákokkal beszélget az Európai Unió aktuális kérdéseiről. Az eseményt élőben nyomon követhetik az EUvonal honlapján.

Az Európai Bizottság elnökének védnökségével rendezik kedden (2008. szeptember 16.) az első „EU roma csúcstalálkozót”, melyen az uniós intézmények, nemzeti kormányok és civil szervezetek mintegy 400 képviselője vesz részt.

Szeptember 16 és 22. között hetedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy hosszú távon hatással lehessen a mobilitással és a városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre, és javítsa az európai polgárok egészségét és életminőségét. A hét rendezvényeibe Európa-szerte több száz város kapcsolódik be. A magyarországi programokról a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján olvasható részletes információ.

A héten a Bizottság két állatvédelmi tárgyú javaslatot is benyújt. Az egyik az állatokon végzett orvosi kísérletekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatárára irányul, míg a másikkal az állatok levágásának körülményeit és feltételeit szabályozná a biztosok kollégiuma.

A hét második felében két rendezvényt is szerveznek a tehetséges európai fiatalok számára. Csütörtökön (2008. szeptember 18.) kezdődik az EuroSkills 2008 verseny a hollandiai Rotterdamban, melynek keretében 400 szakképzésben részt vevő tanuló méri össze tudását. Péntektől (2008. szeptember 19.) pedig a dán főváros, Koppenhága látja vendégül az Európai Unió 20. Fiatal Tudósok Versenyének 130 résztvevőjét. A 14 és 21 év közötti versenyzők 46 500 eurós össznyereményért vetélkedhetnek a világ egyik legrangosabb ifjúsági tudományos versenyén.

Európai Parlament

Az Európai Parlament frakciói a következő napokban a jövő heti brüsszeli plenáris ülést készítik elő, melynek napirendjén a telekommunikációs, tengerészeti, terrorizmusellenes és adatvédelmi tárgyú javaslatok szerepelnek.

Emellett kedden a Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország külügyminisztere, Bernard Kouchner az EP külügyi bizottsága előtt számol be a megelőző tanácsülésen történtekről.

Szerdán indítja be az EP saját televízió-csatornáját. Az Interneten keresztül fogható EuroparlTV négy csatornán közvetíti majd a parlamenti vitákat, de emellett további politikai témájú műsorok is szerepelnek a kínálatban. Az EP reményei szerint a kezdeményezés legalább olyan sikeres lesz, mint a CSPAN, az Egyesült Államok kongresszusának hírcsatornája.

A Parlament alkotmányügyi bizottsága csütörtökön vitatja meg azt a javaslatot, mely lehetővé tenni az unió polgárainak, hogy kellő számú aláírással jogszabály beterjesztésére kérhessék fel az Európai Bizottságot.

Hétfőtől vetítik az EP brüsszeli székházában azt a három filmet, amelyek egyike elnyeri majd az EP idei Lux-díját. A hármas döntőbe a nyár elején lezajlott válogatás nyomán bekerült Mundruczó Kornél filmje, a Delta is. A Lux-díj idei győztesének október 22-én adják át a díjat, miután szeptember-októberben az Európai Parlament tagjai megtekintették a filmeket, és szavaztak róluk.