Ma kezdődik az új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitája a Parlamentben. A kódextervezet, amely az 1959-ben elfogadott Ptk.-t váltaná fel, többek között szabályozná a bejegyzett élettársi kapcsolatot, és büntetné a gyűlöletbeszédet.

Az Országgyűlés a mai napon megvitatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007-es tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazása során szerzett, a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámolót.

A jelentés egyebek mellett kitér arra, hogy az egészségügyben a meghirdetett szándékok ellenére, a 2006-ban megkezdett reform első lépéseként a kínálatnak, vagyis az egészségügyi aktív fekvőbeteg ellátók kapacitásnak a jelentős szűkítése, az egészségpénztár által finanszírozott szolgáltatások csökkentése történt.

Ezen túl a fogyasztó, a beteg egészségügyi szolgáltató választási jogát is beszűkítette a jogalkotó – áll a dokumentumban.

A GVH beszámolója szerint az is megállapítható, hogy a magyarországi villamosenergia-piacon valamelyest mérséklődött a verseny, illetve az energiahordozó árak emelkedése. Az importlehetőségek szűkülése és a magas energiafogyasztás eredőjeként jelentősen nőtt a villamos energia ára, mind a közüzemben, mind a szabadpiacon.

Az Országgyűlés kedden a részletes vitával folytatja a Tibetről szóló előterjesztést.

A Tibetről szóló határozati javaslatban – amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez – az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A sok vitát kiváltó előterjesztés tárgyalását tavasszal szintén az MSZP ellenében vette napirendre a Ház, és az általános vitája le is zajlott. A részletes vitát ezt követően nem tűzték napirendre, mert Szili Katalin június elején Kínába utazott, és a javaslat diplomáciai feszültségeket okozhatott volna. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt kérte a pártoktól, ne folytassák a vitát a Kínát elítélő határozatról.

A Fidesz május végén és június elején ismét kezdeményezte a napirendre vételt, és mivel ez másodszorra sem sikerült és az utóbbi esetben csak két voks hiányzott, a Fidesz-frakció pénzbüntetéssel sújtotta igazolatlanul hiányzó képviselőit.