A szabályozásbeli hiányosságok és belső kontrollok gyenge megbízhatóságú működése miatt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolta Újpest városvezetésének, hogy vonja felelősségre a jegyzőt – derül ki az ÁSZ közleményéből.

A számvevőszék Újpest Önkormányzatának gazdálkodását elenőrizte. Az ÁSZ azt vizsgálta, hogy hogyan biztosította az önkormányzat a pénzügyi egyensúlyt a költségvetésében, felkészült-e az európai uniós források igénylésére, felhasználására, az e-közigazgatás bevezetésére, valamint kialakította-e és megbízhatóan működtette-e a gazdálkodás belső kontrolljait.

A számvevőszék szerint az újpesti önkormányzat nem készült fel az európai uniós források igénybevételére és felhasználására. Az önkormányzat nem rendelkezett 2005-2008 között gazdasági programmal, fejlesztési célkitűzéseit az ágazati koncepciók tartalmazták, ezeket a megjelenő pályázati lehetőségek alapján nem módosították. Hiányosság volt, hogy a fejlesztési célkitűzések megvalósításának lehetséges pénzügyi forrásait a szakmai koncepciók nem tartalmazták.

Az európai uniós forrásokkal összefüggésben az önkormányzatnál nem szabályozták a kapcsolattartás rendjét, az információk átadásának szabályait, valamint az ellenőrzési feladatokat – írta az ÁSZ.

A számvevőszék szerint “az e-közigazgatási feladatokat ellátó informatikai rendszert egyes ügykörökben a 2. elektronikus szolgáltatási szint követelményeinek megfelelően kialakították és működtették” Újpesten. Az önkormányzat azonban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően tett eleget a gazdálkodási adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségének.

“A költségvetés-tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatok és azok ellenőrzésének szabályozottságánál meglévő hiányosságok, valamint a gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli folyamatok és azok ellenőrzési feladatainak szabályozottságánál meglévő hiányosságok magas kockázatot jelentettek a feladatok megfelelő és szabályszerű végrehajtásában” – írták.

Hozzátették: a kialakított kontrollok működésének megbízhatósága összességében gyenge volt, mivel a szakmai teljesítés igazolásának a módját a jegyző nem határozta meg, valamint nem jelölte ki az azt végző személyeket.

Az informatikai rendszer szabályozottságának hiányosságai közepes kockázatot jelentettek, a kialakított kontrollok működésének megbízhatósága jó volt. A belső ellenőrzés szervezeti kereteinek kialakítása, illetve szabályozottságának hiányosságai közepes kockázatot jelentettek, azonban a kialakított szervezet – szabályszerű működése esetén – a lehetséges hibák többsége ellen védelmet nyújtott – írta az ÁSZ.

A számvevőszék a jogszabályi előírások betartása, valamint a munka színvonalának javítása érdekében javaslatokat fogalmazott meg a polgármester és a jegyző részére. Javasolták, hogy a polgármester tájékoztassa a képviselő-testületet az ellenőrzés megállapításairól, segítse elő a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehajtása érdekében.