Az ittas járművezetőkkel szemben alkalmazott “zéró tolerancia” eredményei nagyon jók, ugyanakkor más területeken való bevezetésével “okos országok” nagyon óvatosan bánnak – nyilatkozta Gönczöl Katalin, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára szerdán Balatonfüreden egy konferenciát követően az MTI-nek.

A “zéró toleranciának” például a büntetőpolitika esetében kifejezetten “az ellensége vagyok” – mondta a jogászprofesszor. Gönczöl Katalin rámutatott: nagyon világos helyzetekben – azaz ivott vagy nem ivott, tilosban parkol vagy sem, ezek objektívan mérhetők – indokolt lehet a “zéró tolerancia”.

A “zéró toleranciának” kisebb jelentőségű bűncselekményeknél való bevezetése, hogy például nem tolerálom, hanem tiltom, és ennek következtében csak büntetést szabok ki, s nem a problémát oldom meg, ez nehezen fogadható el – vélekedett. Hangsúlyozta: a hajléktalanok, kéregetők, koldusok utcai jelenlétét illetően kísérlet történt arra néhány városban, hogy “zéró toleranciát” hirdettek, de ahol a probléma megoldását “nem tették mellé”, ott nem is vezetett sikerre. Arról a területről, ahol “zéró toleranciát” hirdettek, átmentek a hajléktalanok, koldusok egy másik városrészbe, – mondta a szakállamtitkár, megjegyezve: ha tehát nem oldjuk meg a problémát, akkor csak “átterelem egyik városrészből a másikba”.

Gönczöl Katalin rámutatott: ezen esetben a “zéró tolerancia” New Yorkban sem vált be, s nálunk sem lenne sikeres.

A jogászprofesszor szólt arról is, hogy sok kollégájának az a véleménye, hogy a “zéró tolerancia” elmossa a felelősséget, mert szerintük minden embernek magának kell megítélnie, hogy azt a fél pohár bort vagy pohárnyi sört megissza-e vezetés előtt, s úgymond ezt bízzák rá egy felnőtt emberre. Ezzel én vitatkozom, s azt gondolom, hogyha egy kisebb város lakossága hal meg évente közlekedési baleset áldozataként, akkor a “zéró toleranciának” helye van – vélekedett.

Hozzátette: azt lehet vizsgálni, hogy az eljárás “garanciákkal dúsított-e”. Minden újonnan bevezetett jogintézménynél az a következő feladat, hogy adott idő múlva nemcsak a pozitív eredményeit vesszük számba, de az egész rendszert áttekintjük abból a szempontból is, hogy megfelelő garanciákkal, jó eszközökkel hajtjuk-e végre, így például a “zéró toleranciát” is – mutatott rá a szakállamtitkár.

Gönczöl Katalin közölte: az Országgyűlési Biztos Hivatala jelentésében foglaltakra – miszerint a “zéró tolerancia” egyfajta előrehozott büntetés és nincs alkotmányos indoka a jogosítvány ittas járművezetéskor való elvételének – az igazságügyi és rendészeti tárca 30 napon belül szakszerűen válaszolni fog.