A Nyugat-Balkán országainál alkalmazott uniós politika – mint például a regionális szabadkereskedelmi övezet létrehozása – mintául szolgálhatnak a Keleti Partnerség programnak, melyben az uniós tagországok mellett Azerbajdzsán, Grúzia, Moldávia, Örményország és Ukrajna és Fehéroroszország venne részt – hangzott el egy szerdai (2008. szeptember 17.) konferencián.

Lengyelország és Svédország júniusban nyújtott be javaslatot a Keleti Partnerség elnevezésű együttműködés létrehozására, melynek célja, hogy az EU – a Mediterrán Unió mintájára – mélyítse kapcsolatait a keleti szomszédaival.

A grúziai válság felgyorsította a keleti országokkal való együttműködés kiépítését: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke várhatóan már az Európai Tanács október 15-i ülésén felvázolja a program főbb elemeit.

Az együttműködés részeként vízumkönnyítési megállapodásokat is kötnének az országokkal. Elmar Brok német európai parlamenti képviselő szerint a Keleti Partnerségben résztvevő országok 10-15 éves távlatban az Európai Unió tagjaivá is válhatnak.