Az amerikai belbiztonsági minisztérium a jelek szerint megingathatatlanul halad afelé, hogy az Egyesült Államok az év végéig még további nyolc európai uniós országra kiterjessze a vízummentességi programot. Igaz, az amerikai törvényhozók egy része mindeközben amiatt aggódik, hogy a határidő teljesítése érdekében a tárca nem tart be maradéktalanul minden törvényi előírást.

Az amerikai szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke, Joe Lieberman a múlt héten csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a belbiztonsági minisztérium még azelőtt kiterjesztené a vízummentességi programot, hogy a jelenlegi résztvevők tekintetében teljes mértékben végrehajtanák a törvény által megkövetelt biztonsági intézkedéseket. A szenátor ezzel arra a jelentésre reagált, melyet a Kongresszus kormányzatot felügyelő szerve, a GAO állított össze, és amely azt veti a tárca szemére, hogy a politikai határidő teljesítése érdekében úgymond a könnyebbik utat választja, és nem végzi el lelkiismeretesen a feladatát. A szervezet egyebek között azt kifogásolta, hogy a minisztérium a határidő tartása érdekében bizonyos törvényi követelményeket figyelmen kívül hagyott.

Így például – a GAO szerint – a belbiztonsági minisztériumnak addig nem lett volna szabad tárgyalásokat kezdenie az érintett államokkal, amíg a külügyminisztérium nem nevezi meg a jelöltországokat. A belbiztonságiak azonban csak Görögország esetében vártak ki, s tárgyalásokat kezdtek Lettországgal, Szlovákiával, Litvániával és Magyarországgal, noha ezekben az országokban akkor még 10 százalék fölött volt az elutasított vízumkérelmek aránya. A GAO összegzése szerint – amit a brüsszeli Agence Europe ismertet – az eljárás nem volt átlátható, és zűrzavart keltett a tárcák és a jelöltországok között. A szervezet bírálta a minisztériumot az Elektronikus Utazásengedélyezési Rendszer (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) telepítése miatt is, melynek még a vízummentességi program kiterjesztése előtt üzembe kell lépnie. (A rendszeren keresztül az utazók előre, egy internet-alapú nyomtatvány kitöltésével kérnek majd engedélyt a belépésre.) A GAO szerint azonban a tárca nem hagyott elég időt arra, hogy tájékoztassák az amerikai nagykövetségeket és a közvéleményt a rendszer működéséről.

Kétségeik ellenére ugyanakkor sem a szenátus, sem a GAO nem akarja megakasztani vagy elodázni a vízummentességi program kiterjesztését.