A pénzpiacok biztonságát növelő intézkedésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről, közös bevándorlási politikáról és a közös agrárpolitika jövőjéről zajlanak a héten egyeztetések az uniós intézményekben. A komolyabb témák mellett több kulturális rendezvényre is sor kerül a következő napokban.

Európai Parlament

Számos fontos kérdés szerepel az Európai Parlament eheti plenáris ülésének napirendjén, melyet Strasbourg helyett ismételten a belga fővárosban rendeznek meg.

Az előzetes tervek szerint szocialista képviselők hétfőn (2008. szeptember 22.) felkérik a Bizottságot, hogy nyújtson be egy olyan javaslatot, mely átláthatóbbá tenné a pénzpiaci alapok működését.

Kedden (2008. szeptember 23.) a képviselők arról a bizottsági javaslatról szavaznak, mely a terrorizmus elleni küzdelem részeként a terrorista bűncselekmények különböző tagállami meghatározásait igyekszik közelíteni egymáshoz. A Bizottság támogatja, hogy a terroristák felbujtását, toborzását és kiképzését minden tagállamban sorolják a bűncselekmények közé. Az EP ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a lépéssel ne csorbuljon a szólásszabadság vagy a személyes adatok védelme.

Változások várhatóak a hajózási biztonsági szabályokban is: a képviselők szerdán (2008. szeptember 23.) szavaznak erről, azonban valószínű, hogy a Tanácsban a tagállamok nem fognak mindenben egyetérteni az EP-vel. Ugyanezen a napon szavaz a Parlament az ún. telekommunikációs csomagról is.

A plenáris ülés mellett a héten a parlamenti bizottságok is üléseznek. Várhatóan a mostani ülés lesz az utolsó, amit Strasbourg helyett Brüsszelben kellett tartani, októberben már az elzászi fővárosban találkoznak majd az Európai Parlament képviselői. Hivatalos adatok szerint az uniós intézmények 3-4 millió eurót takarítottak meg azzal, hogy egy hónapra leállt az EP „utazó cirkusza”.

Európai Bizottság

A hét a kulturális és tudományos rendezvények jegyében telik az Európai Bizottság szervezésében. Így csütörtökön (2008. szeptember 25.) a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évéhez valamint az Európai Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódó rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők.

Pénteken (2008. szeptember 26.) ünneplik a Nyelvek Európai Napját, melynek alkalmából az unió legtöbb tagországában tartanak rendezvényeket. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. Aznap este negyedik alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját. Magyarországon ehhez kapcsolódóan Budapesten, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Győrött, Hajdúböszörményben, Martonvásáron, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Pécsett, Piliscsabán, Sárospatakon, Sopronban, Szegeden és Szombathelyen rendeznek különféle programokat.

Szombaton (2008. szeptember 27.) az Európai Bizottság brüsszeli székháza állásbörzének ad otthont, ahol több mint 50 munkaadó kínál állást szerte az Európai Unióból. Az esemény egy rendezvénysorozat része, melynek keretében szeptember 22. és október 4. között több mint kétszáz európai városban próbálják népszerűsíteni az unión belüli munkavállalást.

Tanács

Vasárnaptól keddig tart az Európai Unió földművelésügyi minisztereinek informális találkozója a franciaországi Annecyban. A megbeszélések fő témája a közös agrárpolitika jövője, de Michel Barnier francia szakminiszter tanulmányi kirándulásra is meghívta huszonhat európai kollégáját.

Csütörtökön a Bel- és Igazságügyi Együttműködés Tanácsának ülésén vesznek részt a tagállamok illetékes tárcavezetői, ahol a francia elnökség által szorgalmazott közös bevándorlási politikáról fognak egyeztetni.

A csütörtökön és pénteken ülésező Versenyképességi Tanács napirendjén többek között az európai kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedések valamint a közös űrkutatási politika szerepelnek.